Raport iranian: Depozit de arme israeliene descoperit în ambasada saudită din Yemen

Clădiri distruse de loviturile aeriene saudite în capitala yemenită Sana’a.
Clădiri distruse de loviturile aeriene saudite în capitala yemenită Sana’a. (Captură Foto)

În ambasada saudită din capitala yemenită Sana’a au fost descoperite arme produse în Israel, a raportat sâmbătă agenţia de ştiri semi-oficială iraniană Fars, citând surse anonime din rândul rebelilor yemeniţi Houthi, citate de Times of Israel.

Raportul, care a fost publicat în media israelită duminică dimineaţa, nu a putut fi verificat independent.

În plus, raportul iranian nu a identificat arme specifice pe care saudiţii se presupune că le-ar folosi în Yemen, şi care ar fi fost furnizate de Israel. Arabia Saudită cumpără cea mai mare parte a armelor din SUA.

Forţele Houthi, pe care raportul le numeşte Ansarullah, au susţinut că au invadat ambasada saudită după ce i-au alungat pe cei 40 de paznici de pe terenul acesteia, ca răspuns la asaltul condus de saudiţi asupra rebelilor yemeniţi.

Raportul a mai susţinut că documentele descoperite la ambasada saudită au dezvăluit planurile SUA de a construi o bază navală pe Insula yemenită Perim (numită şi Birim sau Miyoun în limba arabă), situată la intrarea strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie, între Yemen şi Djibouti. Raportul a atribuit în mod fals aceste planuri Arabiei Saudite.

Arabia Saudită a ordonat închiderea ambasadei sale din Sana’a în luna februarie, în contextul intensificării luptelor din capitala yemenită între rebelii Houthi susţinuţi de Iran şi forţele loiale preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi.

Rebelii Houthi au primit suport material din partea Iranului începând cu 2009, conform unui raport publicat de ONU în luna mai.

Agenţia de ştiri Fars a raportat că astfel de afirmaţii, atât în trecut cât şi la începutul lunii aprilie, l-au citat pe comandantul militar yemenit Taher Rasoul Zadami afirmând că “saudiţii folosesc arme israeliene în raidurile lor asupra Yemenului.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe