Israel: Alianţă politică fără precedent ar putea periclita realegerea lui Netanyahu
alte articole
Şansele de realegere a premierului israelian Benjamin Netanyahu s-au lovit de un blocaj uimitor, iar viitorul său politic pare să fie tot mai palid. Doi opozanţi cheie de centru ai premierului israelian au anunţat o alianţă fără precedent în încercarea de a-l învinge în alegerile din 9 aprilie, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Manevra politică marchează prima ameninţare majoră într-un deceniu la adresa guvernării lui Netanyahu şi are loc într-un moment sensibil în care premierul se confruntă cu o posibilă punere sub acuzare şi o serie de acuzaţii de corupţie. Fostul şef al forţelor armate israeliene, Benny Gantz şi liderul partidului Yesh Atid, Yair Lapid, plănuiesc acum să candideze pe baza unui “bilet combinat”, în cadrul unui acord neobişnuit care prevede ca cei doi să ocupe alternativ funcţia de premier. Potrivit planului, Gantz ar ocupa funcţia timp de doi ani şi jumătate, iar Lapid ar conduce guvernul o perioadă similară.
Cei doi sunt cei mai importanţi competitori ai lui Netanyahu în cadrul alegerilor israeliene şi au susţinut într-o declaraţie comună că sunt “motivaţi de responsabilitatea naţională” să-şi combine puterile în scopul înlăturării premierului Netanyahu, care este învăluit de scandaluri şi a provocat diviziuni.
“Noul partid de guvernare va aduce un cadru de securitate şi lideri sociali pentru asigurarea securităţii Israelului, pentru a-i reconecta pe cetăţenii acestuia şi a reduce diviziunea din sânul societăţii israeliene”, potrivit declaraţiei comune.
Gantz este deja bine văzut de cetăţeni în calitate de fost lider al Forţelor de Apărare ale Israelului, în timp ce Lapid este o fostă gazdă populară de televiziune care a devenit politician. Aşa-numitul partid al “alianţei Albastru şi Alb” se bucură de sprijinul altor generali israelieni importanţi care au devenit la rândul lor politicieni.
“Astăzi schimbăm soarta Israelului”, a susţinut Gantz într-un discurs transmis în direct la televiziunea naţională, potrivit publicaţiei The Times of Israel. “În ultimul deceniu, ceva nu a mers bine”, a adăugat el.
Gantz a mai declarat: “Israelul şi-a pierdut direcţia. Guvernul a incitat la diviziune [în societatea israeliană], este un guvern care divide şi conduce. Suntem aici pentru a spune ‘ajunge’. În locul scindării, noi dorim unitate. În locul extremismului, noi dorim demnitate. În locul divizării, noi propunem o reconciliere naţională”.
Luând cuvântul la lansarea noului partid “Albastru şi Alb” şi făcând referire la recentele scandaluri care îl implică pe Netanyahu, Yair Lapid a precizat: “Creăm un partid de guvernare. Publicul israelian va merge la urnele de votare în 9 aprilie pentru a alege ce tip de ţară doresc, în ce fel de ţară doresc să crească copiii lor: o ţară a investigaţiilor, corupţiei şi incitării sau o ţară a speranţei, optimismului şi a promisiunii pentru viitor”.
Mai mult, el l-a descris pe premier ca fiind pe placul extremei dreapta din societatea israeliană, afirmând: “Netanyahu i-a ales pe oamenii [rabinului rasist Meir] Kahane ca parteneri. Noi ne alegem unii pe ceilalţi şi, mai mult decât atât, noi îi alegem pe cetăţenii Israelului”.
Netanyahu se află în prezent în centrul a trei scandaluri complexe:
În primul dintre cele trei cazuri, poliţia israeliană a susţinut că, timp de câţiva ani, Netanyahu şi soţia sa, Sara, au primit cadouri precum şampanii, bijuterii şi ţigări în valoare de sute de mii de dolari de la persoane bogate din SUA şi Australia. În schimb, Netanyahu aparent a încercat să extindă legislaţia privind scutirile de taxe astfel încât cel puţin una dintre persoanele implicate ar fi avut de câştigat.
În cel de-al doilea caz, unul dintre consilierii lui Netanyahu a înregistrat conservaţii lungi între premier şi directorul celui mai mare ziar al opoziţiei, în cadrul cărora cei doi au discutat despre încheierea unui acord prin care publicaţia ar fi acceptat să adopte un ton mai puţin critic la adresa premierului.
În cel de-al treilea caz, din 2 decembrie 2018, poliţia israeliană l-a acuzat pe Netanyahu că a acordat favoruri politice în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive la adresa sa şi a familiei sale. În decursul a 5 ani, premierul aparent a intervenit în acoperirea mediatică zilnică şi în afacerile site-ului de ştiri Walla!, care este administrat de compania israeliană de telecomunicaţii Bezeq.
În schimb, Netanyahu – în rolul său de ministru al comunicaţiilor – şi-a folosit puterea politică şi a recompensat Bezeq prin acordarea unor regulamente mai favorabile, în ciuda opoziţiei politice.
Confirmând încrederea pe care o are în partenerul său politic, Lapid a continuat: “Nu m-aş fi aflat astăzi aici dacă nu aş fi crezut că Benny Gantz ne-ar putea duce la victorie şi apoi să conducem ţara. El va fi un premier excelent. Cred în el”.
Înaintea anunţului noii alianţe, noul partid al lui Gantz – Partidul Rezistenţei din Israel – a înregistrat cele mai bune rezultate în sondaje după partidul Likud al lui Netanyahu. Totuşi, succesul în aceste alegeri impune ca alianţa Gantz-Lapid să câştige o majoritate parlamentară iar majoritatea analizelor arată că şansele de victorie ale celor doi nu sunt prea mari. Premierul este la rândul său ocupat să obţină suportul puternicelor partide naţionaliste-religioase, într-o mişcare pe care mulţi observatori o vadă ca un pact disperat cu “extrema dreaptă”.
Totuşi, potrivit Zero Hedge, orice potenţială inculpare viitoare a lui Netanyahu ar putea în cele din urmă să îi blocheze avântul, astfel încât progresul în cadrul investigaţiilor în desfăşurare privind corupţia ar putea avea cel mai mare impact.