Tensiunile dintre Israel şi Iran se amplifică. Netanyahu promite strivirea tuturor inamicilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

După o inspecţie la divizia Industriei Aerospaţiale a Israelului, implicată în testarea sistemului de apărare antirachetă Arrow-3, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un avertisment clar Iranului.

La o conferinţă de presă după testul reuşit, premierul a afirmat: “Inamicii care încearcă să ne distrugă să ştie că pumnul zdrobitor al Israelului îi va atinge pe toţi cei care doresc să ne facă rău şi îi vom trage la răspundere”, potrivit site-ului de ştiri Tru News.

Testul, prezenţa lui Netanyahu şi conferinţa de presă au avut în mod clar rolul de a demonstra Teheranului că Israelul deţine unele dintre cele mai avansate capabilităţi de atac şi apărare din lume. Testul a avut loc după ce generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, şeful forţelor aeriene iraniene, a promis într-o declaraţie că se apropie un război care va “duce la distrugerea Israelului”.

De asemenea, aceste declaraţii au fost făcute după ce Gărzile Revoluţionare Islamice Iraniene (IRGC) au lansat o rachetă balistică Fateh-110 în regiunea Înălţimile Golan. Site-ul de ştiri Debka a precizat că ordinul de lansare a rachetei a venit direct de la comandantul forţei de elită al-Quds din cadrul IRGC, generalul Qassem Soleimani, cu scopul de a testa răspunsul israelienilor.

Racheta a fost doborâtă de sistemul de apărare israelian Domul de Fier.

Debka a mai raportat în 22 ianuarie că nu a fost pentru prima dată când Iranul a atacat în mod direct Israelul din teritoriul sirian:

Sursele noastre raportează că primul atac, din 25 decembrie, când Iranul a lansat o rachete sol-sol Fajr-5 spre centrul Israelului, a rămas fără răspuns. Pentru a evita amplificarea situaţiei, oficialii israelieni nu au acordat o importantă prea mare incidentului. Totuşi, atacul iranian a fost însoţit de o ameninţare privind atacarea regiunii Hermon, la nord de Golan, în cazul în care sunt continuate atacurile israeliene asupra locaţiilor iraniene din Siria. Iranienii şi-au dus la bun sfârşit ameninţarea duminică.

Cu siguranţă, strategii militari ai IRGC studiază şi analizează rezultatele celui de-al doilea atac cu rachete asupra Israelului şi răspunsurile date de forţa de apărare israeliană, înainte să decidă următorul atac”.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat marţi că loviturile retaliatorii de duminică ale Israelului au provocat moartea a 12 soldaţi iranieni, pe lângă 9 persoane, probabil ofiţeri militari sirieni. În plus, un oficial al securităţii iraniene a declarat că forţele IRGC vor rămâne în Siria “cât timp ni se va cere acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe