Steaua lui Bibi apune. Parlamentul israelian aprobă alegeri anticipate
alte articole
Parlamentarii israelieni au aprobat miercuri, cu o majoritate covârşitoare, dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate în 9 aprilie 2019, potrivit Daily Mail.
Astfel, parlamentarii au aprobat propunerea cu 102 voturi pentru şi 2 împotrivă, după ce coaliţia premierului Benjamin Netanyahu a convenit luni asupra alegerilor anticipate.
Coaliţia premierului a rămas cu o majoritate de un singur loc după ce ministrul apărării, Avigdor Lieberman, a demisionat în luna noiembrie din cauza controversatului acord de încetare a focului cu Fâşia Gaza.
Liderii de partid au eşuat să cadă de acord asupra unui proiect de lege cheie care reglementează recrutarea evreilor ultra-ortodocşi în armată, acesta fiind motivul pentru organizarea alegerilor anticipate.
Totuşi, diverşi analişti susţin că Netanyahu a dorit alegeri anticipate înainte ca procurorul general Avichai Mandelblit să-şi anunţe decizia în legătură cu potenţiala inculpare a premierului israelian în trei cazuri de corupţie diferite.
Deşi nu a fost anunţat niciun termen limită oficial al deciziei lui Mandelblit, diverse rapoarte susţin că un astfel de anunţ ar putea avea loc la jumătatea lunii aprilie.
La începutul acestei luni, poliţia israeliană a recomandat inculparea premierului şi a soţiei sale, Sara, pentru luarea de mită şi alte infracţiuni, aceasta fiind cea de-a treia recomandare de acest gen împotriva premierului în ultimele luni. Acuzaţiile lansate împotriva lui Netanyahu se referă la posibila acordare a unor beneficii celei mai mari companii de telecomunicaţii din Israel, Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive a premierului, precum şi primirea unor cadouri scumpe în schimbul unor favoruri financiare sau personale.
Netanyahu a respins imediat acuzaţiile împotriva lui şi a soţiei sale, afirmând că “aceste recomandări au fost făcute cunoscute chiar înainte de începerea investigaţiilor”. Netanyahu şi membrii familiei sale sunt de asemenea suspectaţi că au primit ţigări de lux, sticle de şampanie şi bijuterii în valoare de un milion de shekeli (285.000 de dolari sau 240.000 de euro) de la unele personalităţi în schimbul unor favoruri financiare sau personale. Într-un alt dosar, Netanyahu este suspectat că a încercat să încheie un acord cu patronul celui mai bine vândut ziar israelian, Yediot Aharonot, pentru a obţine o acoperire mediatică mai favorabilă.
Întrucât politicienii intră acum în campanie, Netanyahu s-a întâlnit miercuri, în Ierusalim, cu lideri ai coloniilor israeliene construite în Cisiordania cu scopul de a-i convinge să-l susţină.
Coaliţia actuală a lui Netanyahu este considerată cea mai dreaptă coaliţie politică din istoria Israelului.
“Vom vedea o încercarea din partea stângii de a răsturna guvernarea noastră cu ajutorul mass mediei şi a altora”, a precizat premierul.
“Ei nu pot reuşi, deoarece dacă o vor face – acest lucru va prezenta un pericol clar pentru mişcarea de colonizare”, a adăugat Netanyahu.
Solicitându-le sprijinul pentru alegerile din 2019, Netanyahu le-a cerut liderilor coloniştilor să nu fie de partea lor.
“A trebuit să lucrăm din greu, de asemenea cu actuala administraţie americană, pentru marile realizări pe care le-am adus prin colonii”, a precizat premierul prin remarcile transmise de cabinetul său.
Deşi Netanyahu se descrie ca fiind un susţinător al coloniilor, liderii acestora au afirmat că el nu a făcut suficient. De asemenea, trei lideri proeminenţi ai coloniilor din Cisiordania au boicotat întâlnirea de miercuri în semn de protest.
Totuşi, membrii cheie ai coaliţiei lui Netanyahu sunt susţinători puternici ai coloniilor şi se opun creării unui stat palestinian.