Islanda a găsit o sursă inepuizabilă de energie care ar putea alimenta întregul continent
alte articole
Cercetătorii islandezi au găsit o modalitate prin care să utilizeze o nouă sursă de energie sustenabilă, din interiorul vulcanilor, ce ar putea alimenta cu energie electrică întregul continent, notează Quartz.com.
În 2009, cercetătorii islandezi au descoperit un rezervor subteran cu o temperatură ridicată a apei, atât de ridicată, încât oamenii de ştiinţă au considerat că este o altă stare a materiei, pe lângă cea lichidă, solidă sau gazoasă.
Această apă de temperatură înaltă, denumită ”supercritică”, se află la graniţa dintre lichid şi gaz, şi poate exista doar într-o anumită limită de temperatură şi presiune. Materia ”supercritică” a fost dezvoltată şi în laborator însă oamenii de ştiinţă nu ştiau că se poate găsi sub această formă şi în natură. Singurul loc unde a fost descoperită până acum este în adâncurile pământului, aproape de centrul de foc al vulcanilor.
Descoperirea este vitală deoarece din apa ”supercritică” ar putea fi extrasă de zeci de ori mai multă energie decât din apa încălzită clasic. Guvernul islandez împreună cu inginerii specializaţi au dezvoltat un proiect prin care să exploateze noua sursă de energie, mai ales că pe teritoriul ţării nordice există foarte mulţi vulcani de diferite feluri.
Totuşi, implementarea proiectului este mult mai dificilă decât s-a crezut iniţial. Exploratorii au forat în interiorul vulcanului, lucru extrem de periculos, însă au fost nevoiţi să înceteze lucrările după o distanţă de 2,1 de kilometri din cei 4.5 de kilometri ce trebuiau parcurşi până la sursă.
La acel moment, proiectul a fost catalogat un eşec. Însă la începutul acestuia an, oamenii de ştiinţă au publicat noile descoperiri care arată că groapa rămasă după sistarea lucrărilor s-a umplut cu apă. La o distanţă de 2 kilometri, apa încă mai avea o temperatură record de 450 de grade Celsius.
Chiar dacă la această temperatură apa nu devine ”supercritică” rămâne totuşi o energie ce ar putea fi folosită. Inginerii au estimat că apa se poate folosi pentru a crea centrale capabile să genereze 36 de megawaţi, de 20 ori mai puţini decât o centrală clasică pe cărbuni, însă energia geotermală se poate obţine fără costuri suplimentare sau emisii de carbon.
În final, cercetătorii au patentat o tehnologie prin care energia produsă de vulcani poate fi transformată în energie electrică iar dacă aceasta va fi implementată la scară largă se poate ca Islanda să devină, până la urmă, centrala energetică a întregului continent.