Isărescu: "În afară de 3—4 bănci nordice, nicio ţară europeană nu publică salariile directorilor"

Şeful băncii centrale a României va vota împotriva publicării salariilor directorilor din instituţia pe care o conduce.
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, se declară împotriva publicării salariilor directorilor din banca centrală, pe motivul că instituţia este una care lucrează în piaţa internaţională şi, în afară de 3—4 bănci nordice, nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor, relatează Agerpres.

"Spre sfârşitul lunii, Consiliul de Administraţie va veni şi va face publice trei elemente cu privire la salarizarea din BNR. (...) Eu, personal, am să mă opun şi am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituţie este una care lucrează în piaţa internaţională. Şi veţi vedea că, în afară de 3—4 bănci nordice, nicio ţară europeană nu îşi publică salariile directorilor, pentru că ele fac parte din concurenţa instituţională. Eu optez pentru asta. Nu ştiu ce va face CA, dar trebuie să luăm o hotărâre şi aici, pentru că altfel intervine o suită de discuţii pe această temă a salarizării care nu este benefică Băncii Naţionale", a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat că, având în vedere comparaţiile care există în mediul public, tot la finalul lunii va fi publicată şi situaţia în alte ţări europene, pentru că există astfel de comparaţii în mediul public.

Isărescu a ţinut să sublinieze că spre deosebire de alte ţări, CA al BNR se ocupă inclusiv de rezolvarea contestaţiilor depuse de instituţiile de credit cu privire la sancţiunile primite.

"Cred că suntem singura banca centrală din Europa care are această funcţie, dar analizăm contestaţiile pe care le fac băncile şi IFN-urile faţă de sancţiunile date de Direcţia de Supraveghere. Este prevăzută în lege şi deci CA se ocupă şi de asta", a menţionat Mugur Isărescu.

Reamintim că recent, după ce în mediul public s-au făcut multe speculaţii pe tema indemnizaţiei sale, Isărescu a anunţat că salariul de Guvernator este de 9.495 de euro net lunar, plus îndemnizaţia de conducere de 4.105 euro, în total, 13.601 euro lunar.