Iranul vrea ca israelienii să se teamă că Hezbollah deţine o armă EMP puternică

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)
Redacţia
10.09.2024

În mijlocul bombardamentelor şi al schimburilor de ameninţări de la graniţa dintre Israel şi Liban, o ameninţare lansată recent iese în evidenţă - aceea că Hezbollah are o armă capabilă să scoată din funcţiune reţeaua electrică a Israelului, potrivit Business Insider.

În presa arabă au circulat rapoarte conform cărora Iranul a oferit grupării militante libaneze pe care o înarmează şi o antrenează o categorie de arme care ar putea afecta mult mai mult, cunoscută sub numele de arme cu puls electromagnetic sau EMP.

Vestea ar putea fi reală sau o cacealma pentru a determina Israelul, care deţine arme nucleare, să se gândească de două ori înainte de a lansa atacuri.

Surse din cadrul Forţei Quds - o parte a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran - ar fi declarat ziarului kuweitian Al-Jarida că „partidul libanez deţine acum bombe şi rachete cu focoase «electromagnetice»”.

Sursa a declarat că „bombele livrate partidului [Hezbollah] ar putea fi trase de pe lansatoare fixe, iar unele dintre ele ar putea fi transportate de drone pentru a ajunge în orice punct din interiorul Israelului”. Aceste arme „ar putea distruge toate sistemele de comunicaţii, inclusiv infrastructura electrică, şi astfel să oprească toate sistemele electronice pe care Israelul se bazează pentru a-şi coordona radarele, avioanele şi forţele în general”.

Nici aliaţii Israelului nu ar fi imuni dacă Israelul ar ataca Libanul. Ar fi vizaţi americanii, britanicii „şi toţi cei care ar putea încerca să acopere incapacitatea Israelului”. Ştirea a fost preluată rapid de presa israeliană.

Evaluarea credibilităţii ameninţării EMP iraniene este dificilă. Dacă petrolul reprezintă exportul principal al Iranului, atunci exportul său numărul doi este fanfaronada în faţa lumii cu privire la presupusele capacităţi militare de ultimă oră, inclusiv un „avion de luptă invizibil” prezentat atât în 2013, cât şi în 2017, care probabil nu era nici invizibil, nici funcţional. Unul dintre motivele acestor declaraţii este de a ascunde faptul că echipamentele militare convenţionale ale Iranului, cum ar fi avioanele cu reacţie, tancurile şi rachetele antiaeriene, sunt sisteme decrepite din epoca Războiului Rece, care ar fi depăşite fără speranţă de armele americane, israeliene şi europene, în cazul unei confruntări.

Cu toate acestea, Iranul a investit ani de zile în dezvoltarea armelor nucleare (dacă cercetările s-au oprit, aşa cum susţine Iranul, sau continuă, aşa cum susţin Israelul şi unii americani, este un subiect de dezbatere controversat).

Iranul a demonstrat capacităţi reale în dezvoltarea unei varietăţi de rachete balistice şi drone, Teheranul exportându-şi drona de atac Shahed-136 către Rusia. Toate acestea sugerează că Iranul are mijloacele de a lovi Israelul şi Europa, dar nu ne spun dacă focoasele EMP există.

După cum nu ştim nici ce fel de arme EMP ar fi acestea. Atunci când armele cu puls electromagnetic sunt menţionate la ştiri sau în filmele şi romanele apocaliptice, acestea tind să fie de tip nuclear, generate fie ca un efect secundar al armelor nucleare îndreptate către ţinte precum oraşele, fie prin detonarea deliberată a armelor nucleare în spaţiu pentru a genera efecte EMP.

Oricum ar fi, rezultatul ar fi perturbarea totală a stilului de viaţă modern, deoarece pulsul care se răspândeşte distruge circuitele din reţeaua electrică, avariază comunicaţiile şi alţi sateliţi şi întrerupe serviciile globale de telefonie mobilă şi GPS.

Cu toate acestea, există şi arme EMP non-nucleare (NNEMP), dispozitive care pot fi transportate într-o valiză sau în focosul unei rachete şi care utilizează explozivi sau emiţători de microunde de mare putere pentru a genera un puls distructiv similar celui al unei arme nucleare, „cu excepţia faptului că are mai puţină energie şi are o rază mult mai scurtă”, a explicat Grupul de lucru EMP al guvernului SUA pentru securitatea naţională şi internă într-un raport din 2021.

„Armele NNEMP pot fi construite relativ ieftin folosind piese disponibile în comerţ şi informaţii de proiectare disponibile pe internet. Simulatoarele EMP care pot fi transportate şi operate de un singur om şi utilizate ca armă NNEMP sunt disponibile în comerţ.”

Impulsurile EMP nucleare pot parcurge sute de kilometri, în funcţie de altitudinea de detonare, în timp ce dispozitivele NNEMP au o rază de acţiune de numai aproximativ 8 km.

Iranul are un program nuclear şi, probabil, ar putea construi o armă nucleară EMP dacă ar dori acest lucru. Acordul nuclear din 2015 a constrâns programul de arme nucleare al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor.

Dar administraţia Trump s-a retras din acord pe fondul temerilor că acordul privind Planul global comun de acţiune nu a reuşit să abordeze alte probleme, cum ar fi rachetele balistice iraniene şi sprijinul pentru terorism, şi că Iranul ar fi putut în continuare să dezvolte în secret arme nucleare. De atunci, Iranul şi-a îmbogăţit periodic stocul de uraniu, o etapă necesară în construirea armelor nucleare.

Cu toate acestea, un dispozitiv nuclear iranian - indiferent dacă este destinat exclusiv efectelor EMP sau nu - ar putea declanşa o serie de consecinţe, în special determinând Israelul să îşi pună în aplicare ameninţarea de a lansa un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene (şi cu participarea forţelor americane, aşa cum speră Ierusalimul). Dar o armă EMP non-nucleară ar putea permite Iranului să ocolească orice linie roşie.

„Cred că este rezonabil să presupunem că Iranul a examinat aceste tipuri de arme, fie prin propriile sale eforturi de proliferare, fie prin legăturile şi relaţiile tot mai strânse cu Rusia, China şi Coreea de Nord”, a declarat pentru Business Insider generalul în retragere Joseph Votel, fost şef al Comandamentului Central al SUA.

„Cred că ar privi EMP ca pe o armă care ar putea fi folosită în activităţi din „zona gri”, sub nivelul unui conflict deschis”, a declarat Votel, în prezent senior fellow la Middle East Institute, un think tank cu sediul la Washington. „Mai ales dacă ar putea fi utilizată cu rezultate mai bine direcţionate, cum ar fi distrugerea dispozitivelor electronice într-o anumită zonă geografică.”

Dar acest lucru ridică o altă întrebare: ar da Iranul arme EMP organizaţiei Hezbollah, cel mai important proxy al său? „Dintre toţi membrii aşa-numitei Axe a Rezistenţei, Hezbollah ar fi un candidat probabil pentru a primi aceste tipuri de arme”, a declarat Votel. „Dar nu am văzut nicio dovadă că acesta este cazul. Ca majoritatea capacităţilor speciale, există un nivel de pregătire şi sofisticare care trebuie să însoţească desfăşurarea acestora.”

Având în vedere dimensiunea redusă a Israelului - aproximativ cât New Jersey - nu ar fi nevoie de atât de multe dispozitive EMP pentru a provoca daune grave. Cel puţin, câteva bombe EMP non-nucleare deasupra nordului Israelului ar împiedica comunicaţiile militare şi civile israeliene şi ar facilita un atac surpriză al Hezbollah. Un atac la scara largă, în schimb, ar putea declanşa suficiente întreruperi pentru a afecta economia Israelului, al cărei PIB se ridică la jumătate de trilion de dolari.

Dar acest lucru ar risca, de asemenea, că Israelul să îl trateze ca pe un atac cu arme de distrugere în masă, similar unui atac cu arme nucleare sau chimice.

Se crede că Israelul deţine aproape 100 de arme nucleare, iar eventuale arme EMP ale Hezbollah ar putea fi privite ca un atac cu arme de distrugere în masă de către Iran, care a lansat deja sute de rachete şi drone către Israel într-un atac din aprilie 2024. De asemenea, este posibil ca Israelul să răspundă cu propriile sale lovituri EMP, care ar bloca sudul Libanului sau chiar Beirutul.

Numitorul comun al politicii de securitate iraniene este utilizarea unor proxy precum Hezbollah pentru extinderea influenţei Iranului şi subminarea duşmanilor săi, dar fără a declanşa un atac asupra zonei iraniene.

Oferirea de arme EMP Hezbollah ar risca posibilitatea ca Israelul şi alte naţiuni să considere Iranul responsabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor