Iranul va suspenda îmbogăţirea uraniului începând de luni

Iranul va suspenda îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% începând de luni, conform acordului încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri, a declarat Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară (OEIA), informează AFP.
Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.01.2014

Iranul va suspenda îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% începând de luni, conform acordului încheiat la Geneva între Iran şi marile puteri, a declarat Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară (OEIA), informează AFP.

"Suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la 20% este principala măsură pe care o luăm în această zi de luni, la ora 12" [10.30 ora României] a declarat Salehi, citat de agenţia oficială Irna.

Măsurile vor fi puse în aplicare la Natanz şi Fordo, unde vor fi deconectate două, şi respectiv, patru loturi de centrifuge, punând astfel stop producţiei de uraniu îmbogăţit în Iran.

"Avem suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% pentru următorii patru sau cinci ani, deci nu avem nevoie" să continuăm producţia, a subliniat Salehi, citat de Mediafax.

Inspectorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit sâmbătă la Teheran, pentru a raporta cu privire la măsurile concrete adoptate de către Teheran în vederea respectării acordului încheiat la 24 noiembrie, la Geneva, între Iran şi membrii Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania.

Reamintim că, în cadrul aceştui acord, Iranul s-a angajat să limiteze îmbogăţirea uraniului la 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la 20%, să-şi îngheţe la nivelul actual activităţile în instalaţiile de la Natanz şi Fordo şi la un reactor cu apă grea de la Arak, şi de asemenea, să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalaţii.

În schimb, cele şase puteri diplomatice vor ridica, pe o perioadă de şase luni, o parte din sancţiunile impuse Iranului. Potrivit estimărilor Statelor Unite, relaxarea globală a sancţiunilor impuse Iranului şi prevăzute în cadrul acordului este în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Din această sumă, 4,2 miliarde de dolari este în formă de acces la veniturile iraniene din străinătate blocate în prezent.

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, în timp ce Teheranul respinge această acuzaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor