Iranul trimite sute de luptători în Siria. Rebelii susţinuţi de Vest sunt împinşi în corzi

Conflictul sirian tinde să se complice şi mai mult după ce Iranul a trimis sute de luptători în Siria pentru a participa la ofensiva împotriva grupurilor rebele. Conform analiştilor, această mişcare ar putea genera un nou val de refugiaţi.
Un pilot rus fixează o rachetă aer-aer pe avionul său Su-30 înainte să decoleze de la baza aeriană Hmeimim din Siria, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.10.2015

Sute de luptători iranieni au fost trimişi în nordul şi centrul Siriei, amplificând dramatic implicarea Teheranului în războiul civil din ţara arabă. Luptătorii se vor alătura forţelor aliate ale Hezbollah pentru a participa, împreună cu avioanele de luptă ruseşti, la o ofensivă ambiţioasă de a ataca rebelii din mai multe zone cheie.

Sosirea iranienilor evidenţiază obiectivele complexe ale implicării militare ruseşti în Siria, au declarat miercuri un oficial sirian regional şi mai mulţi activişti sirieni. Această mişcare sugerează că, de acum înainte, atacarea extremiştilor Statului Islamic (cunoscut ca ISIL) în estul Siriei pare să fie o prioritate secundară în faţa susţinerii preşedintelui Bashar al-Assad.

Mişcarea Teheranului va amplifica cu siguranţă presiunea asupra rebelilor susţinuţi de Occident, care se luptă cu mai mulţi inamici, şi va forţa civilii să fugă din zonele de luptă, existând posibilitatea generării unui nou val de refugiaţi.

Rusia şi-a început campania aeriană în 30 septembrie şi, o săptămână mai târziu, soldaţii sirieni şi miliţiile aliate au lansat o ofensivă terestră împotriva rebelilor din centrul Siriei. Rusia susţine că loviturile sale aeriene urmăresc să slăbească ISIL şi alte grupuri teroriste din Siria, dar oficialii occidentali şi rebelii sirieni susţin că majoritatea loviturilor ruseşti s-au concentrat pe centrul şi nordul Siriei, unde ISIL nu are o prezenţă puternică.

Conform surselor, soldaţii din Gărzile Revoluţionare Iraniene – acum în număr de aproximativ 1.500 – au început să sosească în Siria în urmă cu două săptămâni, după începerea campaniei de bombardamente ruseşti. Grupul Hezbollah, care este susţinut de Iran, a trimis la rândul său un val nou de luptători în Siria.

Oficialii iranieni şi sirieni au recunoscut de mult timp că Iranul a trimis consilieri şi experţi militari în Siria, dar au negat existenţa de trupe terestre în ţara arabă zguduită de război. Astfel, declaraţiile făcute miercuri reprezintă prima confirmare a faptului că luptătorii iranieni participă la operaţiuni de luptă în Siria.

Principalul obiectiv oficial al ofensivei terestre este acela de a securiza autostrada strategică Hama-Alep şi de a prelua controlul asupra oraşului Jisr al-Shughour în provincia Idlib, pe care forţele lui Assad l-au pierdut în luna aprilie. Oficialii sirieni susţin că printre rebelii care au ocupat acest oraş se aflau şi membri ai Frontului al-Nusra, un grup asociat cu Al-Qaeda.

Pierderea oraşului Jisr al-Shughour, urmată de căderea întregii provincii, a fost o înfrângere usturătoare pentru Assad care a crescut capabilitatea rebelilor de a ameninţa provincia de coastă Latakia. Oficialul sirian regional a sugerat că poziţia instabilă a armatei siriene în acea perioadă de timp a fost factorul determinant al implicării ruşilor în acest conflict.

Cel puţin doi comandanţi iranieni au fost ucişi în Siria în ultimele zile, dintre care, unul este generalul Hossein Hamedani, comandant al Gărzilor Revoluţionare. Acesta a murit în 8 octombrie în apropiere de Alep.

Ofensiva începută săptămâna trecută de armata siriană împotriva rebelilor s-a concentrat pe trei fronturi majore între Idlib şi Hama. În acelaşi timp, în nord, grupul ISIL a profitat de atacarea rebelilor din nord-vestul şi centrul Siriei pentru a captura mai multe sate şi o bază militară a acestora. Aceste mici victorii au apropiat grupul Statul Islamic de Alep, cel mai mare oraş al Siriei.

Comandanţii rebeli susţin că ofensiva a eşuat să alunge diversele grupuri insurgente din teritoriile pe care le controlează. Grupurile rebele moderate sunt susţinute de SUA, Arabia Saudită, Turcia şi Qatar, incluse fiind aici şi unele grupuri ultraconservatoare şi afiliate la gruparea Al-Qaeda. Unele grupuri folosesc rachete antitanc TOW, livrate de SUA via Arabia Saudită, în timp ce altele recurg la tactici precum maşini capcană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor