Raport declasificat: SUA au ajutat Israelul să realizeze bomba cu hidrogen

Steagurile Statelor Unite şi al Israelului.
Steagurile Statelor Unite şi al Israelului. (Captură Foto)

Statele Unite au ajutat Israelul srealizeze bomba cu hidrogen, conform unui raport declasificat de către Departamentul american al Apărării. Acest fapt reprezintă o încălcare a legilor internaţionale decretate de Tratatul de Neproliferare Nucleară din 1978.

Acea decizie a Statelor Unite a încălcat de asemenea Amendamentul Symington la Actul de Asistenţă Străină din 1961, care interzice majoritatea ajutoarelor americane externe către ţări descoperite ca făcând trafic cu echipamente sau tehnologie folosită în domeniul îmbogăţirii nucleare, conform Sputnik.

Raportul din 1987, “Critical Technology Assessment în Israel and NATO Nations”, detaliază modul în care complexele nucleare israeliene au obţinut tehnologia necesară proiectării şi producerii de arme nucleare. Laboratoarele erau izbitor de similare cu Laboratoarele Naţionale din Los Alamos şi Oak Ridge, unde se desfăşurau majoritatea cercetărilor pentru dezvoltarea de arme nucleare americane.

S-a crezut de mult timp că Israelul nu şi-ar fi putut dezvolta tehnologia pentru arme nucleare fără ajutorul american iar raportul de faţă confirmă acum acest lucru.

Raportul a fost publicat ca urmare a unei cereri făcute în urmă cu trei ani, în baza reglementărilor privind accesul liber la informaţii, de către Grant Smith, director al Institutului de Cercetare a Politicii din Orientul Mijlociu – un think tank din Washington.

Momentul publicării raportului aproape coincide cu programarea unei vizite pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu doreşte să o facă luna viitoare la Washington, pentru a ţine un discurs în Congresul american cu privire la pericolul programului nuclear iranian şi pentru a strânge sprijin în vederea stopării acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe