Bibi contrazis de Mossad în privinţa programului nuclear iranian

La mai puţin de o lună după avertizarea din 2012 făcută de premierul israelian Benjamin Netanyahu către Adunarea Generală a ONU că Iranul este foarte aproape de a-şi construi o armă nucleară, serviciile secrete israeliene au considerat că Iranul “nu desfăşoară activitatea necesară pentru producerea de arme”.
Benjamin Netanyahu, în timpul unei prezentări alarmiste la ONU. 27 septembrie 2012 (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
25.02.2015

La mai puţin de o lună după avertizarea din 2012 făcută de premierul israelian Benjamin Netanyahu către Adunarea Generală a ONU că Iranul este foarte aproape de a-şi construi o armă nucleară, o nouă dezvăluire arată că, la acel moment, serviciile secrete israeliene considerau că Iranul “nu desfăşura activităţi necesare producerii de arme”.

O cablogramă secretă obţinută de Echipa de Investigaţii a reţelei de televiziune Al Jazeera a dezvăluit că Mossadul a trimis în 22 octombrie 2012 o cablogramă secretă către Africa de Sud cu privire la o evaluare generală asupra activităţii nucleare a Iranului.

Se pare că acea cablogramă contrazice imaginea descrisă de Netanyahu a ONU, care afirma că Teheranul se grăbeşte să producă o bombă nucleară.

Afirmând că Iranul nu a început activităţile necesare pentru construirea oricărui tip de armă nucleară, cablograma Mossadului a susţinut că savanţii Republicii Islamiste depun eforturi pentru a acoperi lipsurile existente în unele zone care par să fie legitime, precum reactoarele de îmbogăţire a uraniului.

Astfel de activităţi, totuşi, “vor reduce timpul necesar pentru producerea de arme, după ce se va da acel ordin,” conform cablogramei serviciului secret israelian.

Această evaluare corespunde unei estimări făcute în 2012 de Serviciul Naţional de Informaţii al SUA, care nu a găsit nicio dovadă că Iranul ar fi luat vreo decizie în privinţa utilizării infrastructurii sale nucleare pentru a construi o armă, sau ca şi-ar fi revitalizat eforturile de cercetare a proiectelor pentru focoase nucleare.

Netanyahu plănuieşte să se adreseze Congresului american în 3 martie şi să avertizeze împotriva compromisului nuclear care este negociat în prezent între Teheran şi puterile mondiale.

Rapoartele media şi comentariile publice făcute de foşti sau actuali oficiali seniori au indicat deseori nemulţumirea existentă în interiorul serviciilor de securitate israeliene cu privire la mesajele alarmante ale premierului israelian la adresa Iranului.

Totuşi, documentul divulgat postului Al Jazeera arată clar faptul că evaluarea oficială a Mossadului asupra capacităţilor şi intenţiilor nucleare ale Iranului diferă de scenariul prezentat de Netanyahu.

Cablograma Mossadului a fost transmisă Agenţiei pentru Securitatea Statului din Africa de Sud (SSA) la scurt timp după discursul din septembrie 2012 în care Netanyahu a prezentat o ilustraţie grafică ale unei bombe cu fitil, marcată cu o linie la nivelul de 70% şi cu o altă linie roşie la nivelul de 90%.

Acele marcaje aparent reprezentau progresele făcute în activitatea de îmbogăţire a uraniului iranian. Netanyahu a susţinut că uraniul îmbogăţit la un nivel mediu (pe care Iranul a început sa îl producă şi despre care a declarat că îl foloseşte pentru a alimenta un reactor de cercetare care produce izotopi pentru lupta împotriva cancerului) a dus Iranul cu 70% mai aproape de capătul de linie: îmbogăţirea uraniului până în punctul în care poate fi folosit pentru arme.

În 2012, fostul şef al Mossadului Meir Dagan a indicat că există o neînţelegere cu Netanyahu. Într-un interviu în martie 2012, el a avertizat în privinţa declaraţiilor exagerate legate de pericolul activităţilor nucleare iraniene şi în privinţa plasării Israelului pe o cale ce duce către un război cu Iranul.

Fostul şef agenţiei de spionaj a declarat că ar fi o idee stupidă să se atace Iranul înainte ca alte opţiuni să fie luate în considerare.

Comentariile sale au la bază o analiză realizată de Mossad şi care reflectată în documentul obţinut de Al Jazeera.

Analiza dezvăluie faptul că în octombrie 2012, serviciul de spionaj israelian a estimat că Iranul deţine 100 kg de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20%.

Iranul şi-a extins acel stoc în următorul an, dar apoi a fost de acord să neutralizeze sau să distrugă acel material în baza unui acord cu SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania – aşa numitul grup P5+1.

Rapoartele privind neînţelegerile dintre Netanyahu şi Mossad cu privire la Iran au ieşit la suprafaţă din nou luna trecută în contextul în care o serie de rapoarte – ulterior negate – au susţinut că serviciul secret israelian a avertizat Washingtonul că noile sancţiuni americane vor sabota negocierile nucleare dintre Iran şi marile puteri.

Iranul şi grupul P5+1 încearcă în prezent să creeze un cadru necesar încheierii unui acord permanent până la sfârşitul lunii martie şi a unui acord tehnic până la sfârşitul lunii iunie. Iranul insistă că activitatea sa nucleară are în întregime scopuri paşnice, deşi concentraţia la care doreşte să îmbunătăţească uraniul nu se foloseşte decât la fabricarea de bombe nucleare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor