Israelul ar fi ţinut în ceaţă în privinţa negocierilor cu Iranul. Americanii neagă

Washingtonul a încetat să mai informeze Israelul în legătură cu evoluţia negocierilor dintre grupul P5 1 şi Teheran cu privire la programul nuclear iranian, conform unui raport difuzat de postul israelian de televiziune Channel 2.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.02.2015

Washingtonul a încetat să mai informeze Israelul în legătură cu evoluţia negocierilor dintre grupul P5+1 şi Teheran cu privire la programul nuclear iranian, conform unui raport difuzat de postul israelian de televiziune Channel 2.

Channel 2 a raportat duminică că administraţia Obama a făcut acest pas ca răspuns la decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a accepta invitaţia speakerului Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, pentru a se adresa luna viitoare în faţa Congresului pe tema programului nuclear, fără a se fi coordonat cu şeful de la Casa Albă.

Conform raportului, negociatorul şef al SUA cu Iranul, subsecretarul de stat pentru probleme politice Wendy Sherman a declarat că ea nu va mai informa israelienii în legătură cu negocierile continue cu Iranul.

De asemenea, s-a afirmat că Susan Rice, consilier în probleme de securitate naţională, a anunţat că ar rupe legăturile cu Yossi Cohen, omologul ei israelian.

Totuşi, un oficial al regimului Netanyahu a menţionat unui ziar israelian în limba engleză că raportul nu este corect. Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a susţinut că oficialii americani şi israelieni s-au întâlnit săptămâna trecută în München şi au discutat despre problema nucleară iraniană şi că între ei au fost schimbate documente, adăugând de asemenea că în curând Cohen va vizita Washingtonul.

Mai devreme în această lună, viceministrul israelian de externe Tzachi Hanegbi a declarat că Boehner l-a indus în eroare pe Netanyahu anunţându-l că atât republicanii cât şi democraţii americani vor susţine discursul său asupra Iranului în faţa Congresului SUA.

Hanegbi a recunoscut în 6 februarie într-un interviu la postul de radio 102 FM Tel Aviv că legiuitorii democraţi au fost în special “îndureraţi” de invitaţia înaintată de Boehner premierului israelian.

La câteva ore după ce preşedintele american Barack Obama a avertizat, în discursul său despre Starea Naţiunii din 20 ianuarie, că se va opune oricărui proiect de lege privitor la noi sancţiuni împotriva Iranului, Boehner l-a invitat pe Netanyahu pentru a vorbi despre ameninţarea pe care o reprezintă Iranul.

Dar această invitaţie a fost înaintată fără o consultare prealabilă cu Departamentul de Stat sau Casa Albă.

Discursul lui Netanyahu este programat pentru 3 martie, cu doar 2 săptămâni înainte ca premierul israelian să participe la alegerile din 17 martie.

Un oficial nenumit al administraţiei Obama aparent ar fi declarat publicaţiei israeliene Haaretz că Netanyahu “ne-a scuipat în faţă” acceptând invitaţia fără să se coordoneze cu Obama.

Un anumit număr de democraţi din Congres l-au criticat pe Boehner pentru invitaţia sa unilaterală, susţinând că nu vor participa la “spectacolul” lui Netanyahu.

Iranul şi statele P5 1 – SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania – poartă discuţii pentru a restrânge neînţelegerile existente şi pentru a pava drumul unui acord "final şi cuprinzător" care va pune capăt unei dispute vechi de 12 ani cu privire la programul nuclear al Teheranului.

Conform tratatelor internaţionale, fiecare ţară are dreptul de a-şi dezvolta energie nucleară, iar Teheranul spune că nu urmăreşte construirea de arme nucleare ci doar obţinerea de energie atomică, în scopuri medicale şi paşnice, deşi îmbogăţeşte uraniu mult peste concentraţiile folosite în scopuri civile.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat şase rezoluţii începând cu 2006, cerând Iranului să nu mai îmbogăţească uraniul şi aplicând sancţiuni pentru a forţa Teheranul să se conformeze.

Începând cu 2012, SUA şi UE au impus sancţiuni suplimentare asupra băncilor iraniene şi asupra exporturilor de petrol iranian, lovind puternic economia ţării şi veniturile sale din petrol.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor