Iranul refuză brusc un ajutor al Médicins Sans Frontières. Cifrele reale ale pandemiei ar fi de cinci ori mai mari decât statistica oficială

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
A.P.
26.03.2020

Regimul islamic din Iran a notificat Medici fără Frontiere (MSF), ONG-ul care acordă îngrijiri medicale urgente ţărilor aflate în nevoie, că va retrage aprobarea pentru expedierea de ajutor medical în ţară.

Iranul are în prezent cel mai grav focar de virus Wuhan din Orientul Mijlociu.

MSF a publicat o declaraţie în care se arată „profund surprinsă” de alegerea autorităţilor de la Teheran de a nu accepta două avioane de marfă pline cu consumabile medicale şi o echipă de medici MSF care au ajuns recent în Isfahan, unul dintre oraşele cele mai lovite de epidemie.

Medecins Şans Frontières (MSF) îşi exprimă surprinderea în ceea ce priveşte declaraţiile de miercuri ale oficialilor Ministerului Sănătăţii din Iran, care afirmă că aprobarea intervenţiei noastre pentru gestionarea cazurilor severe de COVID-19 din Isfahan, Iranul central, a fost anulată”, a declarat MSF în comunicat. "Oficialii Ministerului Sănătăţii au spus că ţara nu are nevoie de capacitate suplimentară de tratament pentru gestionarea cazurilor grave".

Organizaţia a marcat cantitatea mare de ajutoare pe care a trimis-o deja în Iran în weekend.

"Anunţul a survenit după ce două avioane de marfă pe care le-am închiriat, conţinând tot materialul necesar pentru construirea unei unităţi de tratament de teren cu 50 de paturi, au aterizat deja în Teheran duminică şi luni. O echipă internaţională formată din nouă persoane, inclusiv doi specialişti în terapie intensivă, a ajuns deja la Isfahan, unde au fost primiţi pozitiv de autorităţile locale din domeniul sănătăţii. Pregătirea amplasamentului a fost finalizată pe terenul Spitalului Amin".

„Suntem profund surprinşi să aflăm că aprobarea pentru desfăşurarea unităţii noastre de tratament a fost revocată”, a declarat Michel Olivier Lacharité, managerul programelor de urgenţă MSF din Paris.

MSF a subliniat că ajutorul a fost plătit din fonduri publice şi nu de vreun guvern străin, o încercare de a atrage atenţia oficialilor iranieni antisemiţi că Israelul nu a participat la finanţarea operaţiunii.

Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a insistat, de asemenea, că nu va primi niciun ajutor umanitar din partea Statelor Unite, acuzând America de răspândirea de mai multe coronavirusuri în ţară cu ajutorul transporturilor umanitare şi de "folosirea unei armate de Djinni" [creaturi mitice arabe care locuiesc în zone pustii din deşert, n.r], pentru a distruge popoarele musulmane.

„Suntem recunoscători pentru ajutorul lor şi intenţia de ne ajuta, dar avem peste 10.000 de paturi de spital şi încă 10.000 de paturi de îngrijire post-terapie intensivă, ceea ce este mai mult decât necesar în acest moment; ca atare, un spital cu 48 de paturi nu va face mare lucru pentru moment”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianoush Jahanpour, adresându-se MSF. Jahanpour a adăugat că se pare că organizaţia de caritate a primit aprobarea locală de la spitalele care au nevoie, şi nu de la nivel federal.

„Nu au notificat în prealabil Ministerul Sănătăţii iranian şi, se pare, discuţiile pe această temă au avut loc în altă parte şi ne-au fost prezentate ca fiind un fapt împlinit”, a declarat Jahanpour Agenţiei de ştiri iraniene Fars.

Jahanpour şi-a cerut scuze şi în numele regimului iranian.

Declaraţia lui Jahanpour nu a explicat modul în care oficialii guvernului iranian au aprobat ajutorul MSF fără ştirea Teheranului. Ambasadorul Iranului la Paris, Bahram Qassemi, a postat pe Twitter un mesaj în care mulţumeşte MSF pentru cooperare, sugerând că diplomaţii au fost implicaţi şi au crezut că au aprobarea Teheranului pentru a o transforma în realitate.

Postul iranian Radio Farda a raportat miercuri că ar avea probe care sugerează că în spatele anulării s-ar afla Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC), o organizaţie teroristă pe care Ayatollahul Khamenei a însărcinat-o să conducă lupta împotriva virusului Wuhan.

Din câte se ştie, IRGC nu are oameni cu studii de epidemiologie, ocupându-se în principal cu terorismul, dar a anunţat că jihadiştii săi vor dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului.

IRGC a început, de asemenea, iniţiativa de strângere de fonduri pentru a lupta împotriva pandemiei, în ciuda faptului că este o organizaţie jihadistă.

Rouhani a făcut declaraţii publice miercuri, întărind ideea că Iranul nu are nevoie de ajutor extern.

„Din fericire, nu avem lipsă de paturi, medici şi asistente din ţară şi chiar în unităţile de terapie intensivă din multe oraşe şi provincii, avem mai mult spaţiu”, a spus Rouhani, potrivit Fars News. „Astăzi, oamenii noştri au condiţii relativ bune pentru a răspunde situaţiei şi nu avem lipsă de paturi, medici şi asistente.”

Iranul susţine că a documentat 27.017 cazuri de îmbolnăvire cu virus Wuhan în ţară şi puţin peste 2.000 de decese. Consiliul naţional de rezistenţă a Iranului (NCRI), o organizaţie dizidentă aflată în exteriorul Iranului, care citează surse din sistemul sanitar, a documentat peste 10.000 de decese, de cinci ori numărul oficial.

De asemenea, oficialii locali din Iran au pus sub semnul întrebării statisticile oficiale, arătând că adunând numărul cazurilor din toate provinciile iraniene rezultă un număr mult mai mare decât cel anunţat de statisticile generale publicate de Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor