Anul Şobolanului muşcă din nou: bărbat infectat cu hantavirus moare într-un autobuz în China

Şobolanii pot transmite, printre altele, şi ciumă. (Getty Images)
A.P.
25.03.2020

Un pasager care a murit într-un autobuz în China s-a dovedit pozitiv la testele efectuate pentru depistarea unui virus complet diferit de coronavirusul Wuhan care a băgat în carantină un număr de peste 2 miliarde de locuitori.

Simptomele celor două virusuri sunt, însă, foarte similare.

Victima neidentificată din provincia Yunnan a murit în timp ce se afla într-un autobuz închiriat care se îndrepta spre locul său de muncă din provincia Shandong, a anunţat publicaţia Global Times aparţinând regimului comunist chinez.

„A fost testat pozitiv pentru hantavirus. Au mai fost testate apoi alte 32 de persoane în autobuz”, a declarat publicaţia, oferind mai multe detalii.

Sugestia existenţei unei noi epidemii a stârnit panică printre mulţi utilizatori de social media.

Cu toate acestea, experţii au subliniat repede că nu este un virus nou, acesta fiind cunoscut pentru faptul că nu contaminează oamenii aproape niciodată.

„#Hantavirus a apărut pentru prima dată în anii 1950 în războiul american-coreean din Coreea (cu un focar pe Râul Hantan). Se răspândeşte de la şobolan / şoareci, în cazul în care oamenii ingerează lichidele corpului acestora. Transmiterea de la om la om este rară”, a spus omul de ştiinţă suedez dr. Sumaiya Shaikh.

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a declarat că hantavirusul este rar, dar a subliniat că rata de deces este mare: 38%.

Simptomele pot apărea până la opt săptămâni „după expunerea la urină proaspătă, excremente sau saliva rozătoarelor infectate”, transmite CDC, remarcând că, ocazional, poate proveni şi din muşcături ale şobolanilor sau şoarecilor infectaţi.

Simptomele sunt asemănătoare în multe feluri celor raportate de noul coronavirus - febră, dureri de cap, tuse şi senzaţia de sufocare. Un pacient a descris simptomele ca fiind asemănătoare situaţiei în care ai „o bandă strânsă în jurul pieptului şi o pernă pe faţă”, conform CDC.

Acest lucru este aproape identic cu cele prin care trec cei infectaţi cu virusul Wuhan, care ajung în stare critică.

Sindromul pulmonar Hantavirus a ajuns pe radarul autorităţilor din SUA în 1995, dar nu se cunosc cazuri de transmisie între oameni.

„Nu există niciun tratament sau vaccin pentru infecţia cu hantavirus”, a avertizat CDC, afirmând că pacienţii au deseori nevoie de îngrijiri intense pentru a-i „ajuta în perioada de suferinţă respiratorie severă”.

Prin urmare, dacă aţi fost în jurul rozătoarelor şi aveţi simptome de febră, dureri musculare profunde şi insuficienţă respiratorie severă, consultaţi imediat medicul dumneavoastră, avertizează CDC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor