Iranul pregătit de ofensivă împotriva portavionului american USS John C. Stennis din Golf

Portavionul american USS John C. Stennis (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
27.12.2018

Iranul a declarat că este pregătit să răspundă oricărei acţiuni ostile a Statelor Unite, după ce un grup maritim de luptă american, condus de portavionul USS John C. Stennis, a intrat în Golful Persic săptămâna trecută.

Portavionul a intrat vinerea trecută în Golf pe fondul amplificării la un nivel fără precedent a tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Un război al declaraţiilor a început între cele două state, după ce, în luna mai, preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi a anunţat reimpunerea unor sancţiuni severe asupra sectoarelor iraniene bancar şi energetic. Ca o justificare a deciziei sale, Trump a acuzat Teheranul de încălcarea spiritului acordului prin dezvoltarea în continuare a rachetelor de rază lungă de acţiune şi susţinerea unor grupuri teroriste în Orientul Mijlociu.

USS John C. Stennis este prima navă de luptă americană care a intrat în regiune de când Trump a ieşit din acordul nuclear. Comandantul Marinei iraniene, contraamiralul Habibollah Sayyari, a susţinut că nava nu reprezintă o ameninţare semnificativă, potrivit Express.co.uk.

Contraamiralul a declarat mass mediei iraniene: “Prezenţa acestei nave de luptă are un impact nesemnificativ pentru noi. Nu vom permite acestei nave de luptă să se apropie de apele noastre teritoriale din Golful Persic”.

Sayyari a mai afirmat că Marina SUA poate să navigheze în apele internaţionale din apropierea Iranului, aşa cum Marina iraniană ar putea la rândul ei să navigheze în Oceanul Atlantic în apropierea apelor teritoriale americane.

El a precizat: “Ei nu au curajul sau abilitatea de a lua vreo măsură împotriva noastră. Avem suficiente capabilităţi să ne opunem acţiunilor lor şi suntem pregătiţi pentru acest lucru”.

În plus, comandantul a declarat că Iranul este în stare de alertă în cazul în care vor apare pericole reale, afirmând: “Gărzile Revoluţionare de elită ale Iranului au lansat sâmbătă un exerciţiu militar în Golf, la care au participat nave ale Marinei, elicoptere, drone, lansatoare de rachete şi unităţi de trupe comando”.

Generalul de brigadă Ramezan Sharif, purtător de cuvânt al Gărzilor, a afirmat luni: “Golful Persic şi Golful Oman au avut parte de mai multă siguranţă şi securitate în ultimele 10 luni, când nu era prezent un portavion american”.

Pe 4 decembrie, preşedintele iranian Hassan Rohani, semnala din nou faptul că ţara sa este pregătită să închidă Strâmtoarea Ormuz, care este cel mai aglomerat canal maritim din lume în ceea ce priveşte transporturile de petrol, în cazul în care preşedintele american Donald Trump va submina comerţul cu petrol al Teheranului.

Philip Giraldi, fost specialist în antiterorism şi fost ofiţer de spionaj militar în cadrul CIA, a declarat că portavioanele reprezintă o “etalare de forţă pentru a preveni orice acţiune agresivă a Iranului”.

“Portavioanele sunt întotdeauna plasate oriunde există posibilitatea unui conflict. Dacă Iranul încearcă să interfereze cu traficul sau chiar să blocheze strâmtorile, SUA şi aliaţii săi arabi din Golf vor acţiona. Cred că vor lovi o ţintă militară, similar cu lansările de rachete de croazieră din Siria, pentru a da un avertisment. Dacă situaţia se va agrava, ei vor lovi o ţintă militară operată de Gărzile Revoluţionare ale Iranului. Situaţia s-ar putea deteriora cu uşurinţă din acel moment”, a precizat Giraldi.

În ultimii câţiva ani, au avut loc câteva confruntări între Gărzile Revoluţionare şi armata americană în Golf, însă numărul lor a scăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor