Iranul desfăşoară un exerciţiu militar în Golful Persic


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au lansat un exerciţiu militar în Golful Persic, la o zi după ce un grup maritim de luptă american condus de un portavion a intrat în zonă pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran şi Washington, potrivit RFE/RL.

Mass media iraniană a precizat sâmbătă că IRGC va folosi elicoptere de luptă şi drone în jurul insulei Qeshm, situată în apropierea Strâmtorii strategice Ormuz - canal maritim folosit pentru transportul a aproximativ o treime din petrolul tranzacţionat la nivel global.

“Sperăm că datorită acestui exerciţiu inamicii noştri vor realiza mai mult decât oricând cât de devastator va fi răspunsul nostru la orice mişcare a lor”, a susţinut generalul Mohammad Ali Jafari, şeful IRGC, citat de mass media iraniană.

Generalul de brigadă Mohammad Pakpour, comandantul forţelor terestre din cadrul IRGC, a afirmat că exerciţiul are natură “defensivă”.

El a precizat că, deşi nu prezintă niciun fel de ameninţare la adresa altei ţări, Iranul va fi pregătit pentru contraatacuri în caz de agresiune.

Exerciţiul militar anual numit Marele Profet a fost lansat la o zi după ce portavionul american USS John C. Stennis a intrat vineri în Golful Persic, pe fondul ameninţărilor repetate ale Teheranului de a închide Strâmtoarea Ormuz.

Navele IRGC au urmărit portavionul şi grupul său de luptă când a intrat în Golf. De asemenea, a putut fi observată o dronă, iar câteva rachete au fost testate la distanţă de navele americane.

Tensiunile cu Iranul s-au amplificat semnificativ de la retragerea SUA din acordul nuclear, măsură însoţită de reimpunerea de către americani a două valuri de sancţiuni severe împotriva Teheranului, inclusiv asupra sectorului petrolier. În plus, Washingtonul a cerut naţiunilor lumii, în special aliaţilor săi, să reducă sau chiar să anuleze complet achiziţiile de petrol iranian pentru a forţa Republica Islamică să accepte renegocierea acordului nuclear.

Iranul este un exportator major de petrol şi membru al cartelului petrolier OPEC. Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat în repetate rânduri că orice încercare de a bloca exporturile de petrol ale Iranului ar putea duce la închiderea Strâmtorii Ormuz de către acesta.

La începutul lunii decembrie, Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran, a respins ameninţarea lui Rohani, afirmând că Teheranul nu controlează Strâmtoarea Ormuz.