Fost agent CIA: SUA va folosi forţa dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)
Andrei Popescu
15.12.2018

SUA şi Iranul s-ar putea trezi într-un conflict aprins dacă Teheranul îşi respectă promisiunea de a închide Strâmtoarea Ormuz, a afirmat Philip Giraldi, fost specialist în antiterorism şi fost ofiţer de spionaj militar în cadrul CIA, agenţiei de ştiri Sputnik, explicând motivul pentru care tensiunile se vor intensifica probabil şi mai mult până în luna mai a anului următor.

„Este o etalare de forţă pentru a preîntâmpina orice acţiune agresivă din partea Iranului, în special dacă ei încearcă să interfereze cu traficul din Strâmtoarea Ormuz, aşa cum au ameninţat că o vor face”, a declarat Giraldi, comentând despre trimiterea portavionului USS John C. Stennis în regiunea Orientului Mijlociu. „Portavioanele sunt întotdeauna mutate în orice loc unde există posibilitatea unui conflict”.

În 8 decembrie, un grup maritim de luptă condus de portavionul USS John C. Stennis din clasa Nimitz a sosit în Marea Arabă. Anterior, ziarul american Wall Street Journal (WSJ) precizase că grupul de luptă a fost trimis în regiune „într-o etalare de forţe împotriva Iranului”.

Într-adevăr, Washingtonul nu a trimis un portavion american în Golful Persic din martie 2018. Momentul trimiterii grupului de luptă a coincis cu amplificarea tensiunilor dintre Iran şi SUA.

În 2 decembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că Iranul a testat o rachetă de rază medie capabilă să „transporte mai multe focoase nucleare”.

Drept răspuns, Bahram Qasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, a respins acuzaţiile, afirmând că programul de rachete al ţării sale are o „natură defensivă” şi în niciun fel nu încalcă vreuna dintre rezoluţiile adoptate împotriva sa de Consiliul de Securitate al ONU.

Teheranul a ameninţat în repetate rânduri că va bloca Strâmtoarea Ormuz drept răspuns la sancţiunile aplicate împotriva sa de SUA şi la traiectoria categorică a politicii externe americane. În mai 2018, SUA s-a retras unilateral din acordul nuclear (JCPOA) ce a fost încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi a anunţat că va reimpune sancţiuni împotriva iranienilor.

Între timp, agenţia iraniană de ştiri Tasnim a susţinut că Sahand, un distrugător stealth de producţie iraniană, s-a alăturat Marinei ţării în Golful Persic, la 1 decembrie. Aparent, nava de luptă este echipată cu rachete sol-sol şi sol-aer, tunuri antiaeriene şi antinave şi poate fi folosită într-un război electronic.

Pe 4 decembrie, preşedintele iranian Hassan Rohani, a semnalat din nou faptul că ţara sa este pregătită să închidă Strâmtoarea Ormuz, care rămâne cel mai aglomerat canal maritim din lume pentru transporturi de petrol, în cazul în care preşedintele american Donald Trump va submina comerţul cu petrol al Teheranului.

„Dacă Iranul încearcă să interfereze cu traficul sau chiar să blocheze strâmtoarea atunci va exista un răspuns din partea SUA şi a aliaţilor săi din Golf”, a explicat Giraldi. „Cred că vor lovi o ţintă care este militară, similar cu lansările de rachete de croazieră din Siria, pentru a da un avertisment. Dacă situaţia se va agrava, ei vor lovi o ţintă militară operată de Gărzile Revoluţionare ale Iranului. Situaţia s-ar putea deteriora cu uşurinţă din acel moment.”

Între timp, în 12 decembrie, grupul de luptă condus de portavionul John C. Stennis şi Essex Amphibious Ready Group (ARG) au desfăşurat un exerciţiu maritim comun în Marea Arabă, conform website-ului Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS).

Deşi trimiterea portavionului USS John C. Stennis în Orientul Mijlociu era programată deja, conform The Wall Street Journal, mişcarea este văzută în mare parte că o palmă dată Iranului.

„Cred că atunci când vor expira scutirile [de la sancţiunile americane impuse asupra exporturilor iraniene de petrol] în mai 2019, conflictul se va amplifica”, prevede fostul agent CIA. „Majoritatea cumpărătorilor de petrol iranian vor respecta cererile SUA dar unii, inclusiv Turcia şi China (posibil şi India), nu o vor face. SUA va fi tentată să lovească militar Iranul pentru a-i avertiza pe cei care ezită să creadă că americanii sunt serioşi în privinţa sancţiunilor.”

La începutul lunii noiembrie, Trump a impus cea de-a doua serie de sancţiuni împotriva Iranului, vizând în special industria sa petrolieră. Totuşi, pentru a evita o creştere a preţurilor la petrol, Casa Albă a acordat scutiri pentru opt ţări şi acestea sunt valabile şase luni.

Agitaţia provocată de SUA cu privire la programul de rachete al Teheranului ar putea afecta unele state UE, care continuă să demonstreze un angajament pentru JCPOA.

În 9 decembrie, ziarul german Die Welt a relatat că „numărul testelor de rachete balistice iraniene a crescut mai mult de două ori”, citând surse din sfera serviciilor de inormaţii şi susţinând că activitatea Iranului reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

„Programul de rachete balistice este o diversiune în condiţiile în care Iranul nu deţine focoase pentru rachete care pot să producă pagube reale. Toată lumea înţelege acest lucru, însă SUA şi Israelul exploatează programul pentru a creşte nivelul ameninţării”, a subliniat Giraldi.

Conform fostului ofiţer de informaţii, „Pompeo se concentrează pe rachete deoarece el ştie că altfel Iranul respectă în întregime JCPOA şi toate celelalte acorduri internaţionale”.

„Die Welt greşeşte în privinţa faptului că rachetele [iraniene] ar încălca prevederile JCPOA sau ale rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU. Europenii ar putea într-adevăr să negocieze cu Iranul folosind rachetele ca un element de negociere, însă pe moment mi-e teamă că ei vor accepta politicile greşite urmărite de SUA”, a mai evidenţiat fostul agent CIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor