Virusul Wuhan provoacă supremaţia Partidului. China dă undă verde aparatului represiv să înăbuşe nemulţumirea maselor

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Autorităţile chineze au reţinut un activist jurist care l-a atacat dur pe liderul comunist Xi Jinping pentru administrarea proastă a crizei de sănătate care a lovit China, băgând în carantină sute de milioane de persoane şi lovind economia chineză.

Xu Zhiyong, fost profesor de drept şi fondator al campaniei sociale New Movement Citizens, a fost arestat de poliţie sâmbătă seară, în timp ce încerca să se refugieze la domiciliul unui avocat din sudul oraşului Guangzhou, au declarat activiştii Ye Du şi Hua Ze citaţi de The Guardian.

Gazda lui Yang Bin, soţul şi fiul ei au fost, de asemenea, arestaţi pentru „ajutor acordat infractorilor”, dar au fost eliberaţi după 24 de ore.

Yang a postat comentarii online, solicitând oficialilor să îşi asume responsabilitatea pentru moartea medicului Li Wenliang, care a murit în această lună, după ce fusese arestat în timp ce încerca să tragă un semnal de alarmă privind epidemia care tocmai exploda în China.

Li Wenliang a fost eliberat, însă a fost infectat cu virus Wuhan. La moartea lui, regimul comunist a publicat ştirea, apoi o altă ştire care o nega pe prima, văzând furia chinezilor la aflarea tragediei. Apoi o a treia ştire dată de Partid a consemnat din nou moartea doctorului.

Xu Zhiyong a publicat un eseu la începutul acestei luni, în care i-a solicitat preşedintelui Chinei să demisioneze pentru lipsa capacităţii de a guverna China, invocând criza coronavirusului şi manipularea greşită a protestelor pro-democraţie din Hong Kong. Un asemenea curaj este rar în China, unde dizidenţii sunt supuşi unor pedepse exemplare, Partidul Comunist acţionând cu brutalitate maximă pentru a trimite un mesaj serios celor care îndrăznesc să pună sub semnul îndoielii supremaţia regimului.

Detenţia lui Xu Zhiyong survine pe fondul unor tensiuni majore generate de epidemia de coronavirus. Pe fondul lipsei totale de transparenţă a regimului care încearcă să ascundă dimensiunile epidemiei, cel puţin doi jurnalişti - Fang Bin din oraşul Wuhan - şi Chen Quishi, s-au aflat în Wuhan pentru a relata despre situaţia reală în ceea ce priveşte epidemia.

Activiştii susţin că autorităţile folosesc epidemia de coronavirus ca pe o oportunitate de a-şi intensifica represiunea asupra dizidenţilor.

Autorităţile comuniste au desfăşurat o campanie de micro-carantină, izolând numeroase clădiri de locuit prin blocarea uşilor. În timp, bolnavii din apartamente au murit în multe cazuri, deseori membrii familiilor fiind obligaţi să trăiască împreună cu cadavrele în apartamente.

Activiştii din Wuhan au transmis că începe să se facă simţită o penurie de alimente, în special carnea.