OMS zice că nu ar exista cazuri de infecţie cu virus Wuhan în Coreea de Nord
focus
alte articole
Nu sunt indicii că ar exista cazuri de infecţie cu coronavirus Wuhan în Coreea de Nord, a declarat un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în pofida rapoartelor mass-media din Coreea de Sud care sugerează că focarul s-a răspândit în ţara izolată.
„În momentul de faţă, nu există semnale, nu există indicii că avem de-a face cu vreun caz de COVID-19 acolo”, a declarat marţi, la conferinţa de presă din Geneva, Dr. Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS.
COVID-19 este numele bolii cauzate de noul coronavirus care a produs o epidemie în oraşul chinez Wuhan.
Oficialii OMS nu au „niciun motiv să creadă că există probleme specifice” în Coreea de Nord şi ar oferi Nordului mai multe materiale de laborator pentru a efectua teste de diagnostic, a declarat Ryan.
Unele mass-media din Coreea de Sud au raportat cazuri multiple şi posibile decese cauzate de virus în Coreea de Nord, dar nu a existat nicio verificare independentă.
Marţi, Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord, a citat un oficial din domeniul sănătăţii publice care a repetat că „până în prezent nu există niciun caz confirmat cu noul coronavirus”.
Însă un fost diplomat nord-coreean, care a reuşit să fugă în Coreea de Sud în 2016, a declarat că abilitatea OMS de a evalua situaţia din Coreea de Nord este, probabil, limitată de restricţiile din Coreea de Nord.
"Măsurile recente luate de regimul Coreei de Nord sunt anormale", a declarat miercuri fostul diplomat Thae Yong-ho.
Observatorii străini, precum cei de la biroul OMS, sunt constrânşi în mare parte la anumite locaţii din capitala Phenian, a spus acesta.
Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este profund îngrijorat de posibilul impact al unui focar de coronavirus în Coreea de Nord şi s-a declarat pregătit să depună eforturi pentru stăvilirea epidemiei virusului acolo.
Organizaţiile pentru ajutor umanitar au solicitat scutiri de la sancţiunile care restricţionează cea mai mare parte a comerţului şi afacerilor cu Coreea de Nord.
Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări din lume, a oprit zborurile şi serviciile feroviare cu vecinii săi, a stabilit carantine obligatorii de o lună, a suspendat turismul internaţional şi a impus o blocare aproape totală a călătoriilor transfrontaliere.