Iranul îşi intensifică suprimarea împotriva jurnaliştilor

În ultimele câteva săptămâni, Iranul şi-a intensificat eforturile de hărţuire a jurnaliştilor şi companiilor media, susţin Reporteri Fără Frontiere.
Parlamentul iranian în sesiune, în capitala Teheran, la 14 martie 2012. Caricaturistul Mahmud Shokraieh a fost condamnat la 25 de lovituri de bici dupǎ ce unul dintre membrii parlamentului l-a dat in judecatǎ pentru un desen animat. (Atta Kenare / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
11.05.2012

În ultimele câteva săptămâni, Iranul şi-a intensificat eforturile de hărţuire a jurnaliştilor şi companiilor media, susţin Reporteri Fără Frontiere.

Caricaturistul Mahmud Shokraieh, care a desenat o caricatură în care un membru al parlamentului local era înfăţişat ca un jucător de fotbal, a fost condamnat la 25 de lovituri de bici. "Curtea a decis că Shokraieh l-a "insultat" pe parlamentar, care l-a dat în judecată atât pe el, cât şi pe editorul ziarului. Editorul a fost achitat", potrivit grupului de monitorizare a mass-mediei.

Graficianul Martin Rowson de la The Guardian a numit sentinţa lui Shokraieh drept "scandaloasă, îngrozitoare şi barbară".

"Cel mai sigur semn al unei societăţi sănătoase este gradul în care personalităţile publice acceptă dreptul tuturor celorlalţi de a râde de ei, ceva ce caricaturiştii şi graficienii au înlesnit de secole", a scris Rowson.

Desenul îl înfăţişează pe Lotfi Ashtiani, un membru al parlamentului, îmbrăcat ca un jucător de fotbal, pe un stadion. El are o frunte lată cu o pată pe mijloc, semn că se roagă frecvent.

"Răspunsul lui Ashtiani la caricatura [lui Mahmud Shokraieh] reprezintă o incriminare a sa şi a personajului său mult mai mare decât orice desen ar putea să o facă vreodată", a adăugat Rowson.

Miercuri, Mahssa Amrabadi, soţia jurnalistului închis Masoud Bastani, a fost arestată şi condamnată la cinci ani de închisoare "pentru că a acordat interviuri şi a scris articole în sprijinul soţului ei, cerând eliberarea lui," au relatat Reporteri fără Frontiere.

Un alt jurnalist, Reza Ansari Rad, care lucrează pentru mass-media pro-reformă, a fost înştiinţat săptămâna trecută că va servi un an în închisoare pentru "propagandă anti-guvern", a declarat organizaţia.

Mulţi dintre aceşti jurnalişti sunt "supuşi unor condiţii inumane şi degradante şi le sunt refuzate drepturile cele mai elementare", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor