SUA nu vor ataca Iranul din Afganistan, stipulează un acord între cele două ţări

„SUA nu vor folosi teritoriul sau instalaţiile afgane pentru a lansa un atac împotriva altor ţări”. Este ceea ce figurează în acordul de colaborare strategică, semnat de preşedinţii Barack Obama şi Hamid Karzai. Angajamentul intră în vigoare în 2014, odată încheiat războiul din Afganistan şi definitivată retragerea forţelor aliate prezente în ţară, arată vineri ziarul ABC într-un editorial.
Preşedinţii Barack Obama şi Hamid Karzai au semnat un acord de colaborare strategică, 2 mai 2012, la Kabul, Afganistan. (Afghan Presidential Palace via Getty Images)
Epoch Times România
04.05.2012

„SUA nu vor folosi teritoriul sau instalaţiile afgane pentru a lansa un atac împotriva altor ţări”. Este ceea ce figurează în acordul de colaborare strategică, semnat de preşedinţii Barack Obama şi Hamid Karzai. Angajamentul intră în vigoare în 2014, odată încheiat războiul din Afganistan şi definitivată retragerea forţelor aliate prezente în ţară, arată vineri ziarul ABC într-un editorial.

Acordul stabileşte o perioadă de cooperare de zece ani până în 2024, timp în care SUA vor continua să aibă militari în Afganistan pentru operaţiuni antiteroriste şi pentru antrenarea forţelor de securitate afgane. Afganistanul va deveni astfel 'cel mai mare aliat non Nato' al Washingtonului.

SUA nu vor putea prin urmare să atace Iranul din această ţară care împarte graniţa orientală cu acest stat. Ar putea să o facă înainte de 2015 - destul de greu în 2012 pentru că este an electoral american, deci ar putea rămâne pentru 2013 sau 2014-, rămâne de văzut dacă Teheranul va avansa spre programul de arme nucleare care să motiveze un asemenea atac.

Iar în cazul în care s-ar produce, SUA - spre deosebire Israel - dispun de suficiente baze în zonă şi deţin un convenabil sistem de realimentare în zbor care ar face nenecesară utilizarea plataformei din Afganistan. Americanii dispun de o mare prezenţă militară în ţările din Golf (în jur de 20.000 de soldaţi şi tot atâţia la bordul flotei lor), şi de acces aerian rapid spre Iran, motiv pentru care frontul afgan nu aduce mari avantaje.

Alt lucru ar fi însă o invazie terestră, dar care nu este luată în calcul de nicio ipoteză. Marea utilitate a Afganistanului pentru SUA nu este legată de Iran ci de Pakistan. Şi totul arată că Washingtonul va continua să lanseze drone de pe teritoriul afgan asupra enclavelor tribale pakistaneze, exceptând cazul în care o soluţie diplomatică va duce la renunţarea la acestea.

Misiunile sunt secrete, prin urmare ele nu există şi pe de altă parte nu presupun atacuri 'împotriva' altei ţări, ci 'în' altă ţară, unde inamicul nu este ţara respectivă ci insurgenţii talibani. Un acord care i-ar lega mâinile nu este ceea şi-ar dori cu adevărat o superputere care preferă să aibă la dispoziţie toate atuurile. Însă după ce au fost nevoite să părăsească Irak fără să lase în urmă nicio bază, acordul încheiat cu Karzai este satisfăcător pentru SUA.

Nu vor avea baze permanente, dar vor dispune de instalaţiile militare până în 2024, şi dincolo de această dată dacă acordul va fi reînnoit. Acesta include de asemenea ca SUA 'să privească cu preocupare orice agresiune externă asupra Afganistanului', care nu înseamnă automat intrarea în război împotriva celui care lansează agresiunea.

Ceea ce este scris cu litere mici, este însă rezervat pentru un acord bilateral de securitate, care va fi până la urmă textul important şi care vizează contingentul american care va rămâne în Afganistan, odată încheiată retragerea la sfârşitul anului 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor