Iranul avertizat să rămână în acordul nuclear. SUA îşi amplifică ameninţările

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Puterile mondiale s-au întâlnit la Viena şi au avertizat Iranul să respecte termenii acordului nuclear în cadrul unor discuţii pe care Teheranul le-a numit “ultima şansă” pentru salvarea acordului, la un an după retragerea SUA din el, potrivit RFE/RL.

Delegaţi din Marea Britanie, Germania, China, Rusia şi Franţa au avut vineri, în Viena, o întâlnire cu reprezentanţii Iranului, cu scopul de a discuta termenii acordului nuclear din 2015, care limitează procesul de îmbogăţire şi stocare a uraniului iranian şi restricţionează în mod semnificativ activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Avertismentul a fost lansat pe fondul comentariilor făcute de Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran, care a declarat în ziua precedentă că Washingtonul îşi va menţine poziţia dură faţă de Teheran şi îşi va intensifica sancţiunile până când Iranul devine un „stat normal”.

Tensiunile s-au amplificat puternic începând cu mai 2018, când SUA s-a retras unilateral din acordul nuclear JCPOA şi după ce a reimpus numeroase sancţiuni împotriva Iranului şi a părţilor cu care acesta ar putea avea relaţii comerciale.

Unul dintre principalele obiective ale sancţiunilor este blocarea exporturilor petroliere iraniene pentru a forţa regimul de la Teheran să revină la masa negocierilor. La vremea retragerii din acord, preşedintele american Donald Trump a susţinut că acesta este plin de breşe pentru că nu acoperă şi programul de rachete balistice al Iranului.

Hook a afirmat că mişcările Washingtonului vor costa Iranul aproximativ 50 de miliarde de dolari în venituri din petrol şi că firmele europene au de ales între a face afaceri cu SUA sau cu Iranul.

„Vom sancţiona toate importurile de petrol iranian. În acest moment nu există nicio scutire pentru petrol”, a adăugat el.

Abbas Araqchi, delegatul Iranului la discuţii, a susţinut că s-a făcut un progres la Viena, însă probabil nu suficient pentru a convinge Teheranul să îşi schimbe decizia de a depăşi restricţiile cheie prevăzute de acord.

În ultimele săptămâni, Iranul a declarat că nu se mai consideră obligat să implementeze toate prevederile acordului nuclear, care este verificat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în situaţia în care americanii s-au retras din el.

Teheranul a susţinut că este pe cale să depăşească limita de 300 kg de uraniu îmbogăţit pe care are dreptul să o deţină în baza acordului, adăugând că discuţiile de la Viena ar putea fi „ultima şansă a părţilor semnatare rămase în acord” de a-l salva.