Trump impune noi sancţiuni împotriva Iranului. Liderul suprem Khamenei este vizat

Preşedintele american Donald Trump (Getty Images)
Andrei Popescu
25.06.2019

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care impune noi sancţiuni dure împotriva Iranului, potrivit Deutsche Welle.

Noile sancţiuni îi vizează în mod specific pe liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi pe alţi oficiali iranieni, inclusiv 8 comandanţi de rang înalt ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC).

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a susţinut că sancţiunile “vizează biroul liderului suprem şi, practic, blochează active în valoare de câteva miliarde” de dolari.

Mnuchin a adăugat că ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, va fi adăugat pe lista sancţiunilor “ulterior în această săptămână”.

Trump a precizat că, deşi Washingtonul nu doreşte un conflict cu Iranul, măsurile financiare punitive fac parte din efortul de creştere a presiunii asupra guvernului. “Iranul nu poate avea niciodată o armă nucleară”, a adăugat liderul american.

SUA a încercat să forţeze Iranul să redeschidă negocierile privind programele iraniene de arme nucleare şi rachete după ce, anul trecut, Trump a decis să se retragă din acordul nuclear controversat încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Zarif a afirmat că administraţia Trump şi, în special, consilierul pentru securitate naţională John Bolton, sunt interesaţi mai mult de război decât de diplomaţie.

Economia iraniană a fost deja afectată de reimpunerea sancţiunilor americane, care anterior fuseseră ridicate în baza acordului nuclear, însă oficiali din Teheran au încercat să minimalizeze măsura impusă luni de Casa Albă.

“Nu considerăm că ele vor avea vreun impact”, a afirmat anterior Abbas Mousavi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, adăugând că “nu mai există sancţiuni” pe care ar putea să le impună americanii.

Noile sancţiuni au fost adoptate în contextul intensificării tensiunilor dintre SUA şi Iran, în special după ce armata iraniană a doborât săptămâna trecută o dronă americană. Trump a luat în considerare, dar în cele din urmă a anulat, lovituri punitive, ca răspuns la operaţiunea iranienilor.

Iranul a susţinut că drona americană a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce SUA a insistat că drona zbura deasupra apelor internaţionale. În plus, Washingtonul a învinuit Teheranul pentru atacarea unor petroliere în Golful Oman în ultimele săptămâni – acuzaţii respinse de iranieni.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a călătorit luni în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite pentru a se întâlni cu liderii locali, în încercarea de a construi o “coaliţie globală” împotriva Iranului.

Consiliul de securitate al ONU şi-a exprimat, luni seara, speranţa pentru un dialog şi a publicat o declaraţie prin care a cerut tuturor părţilor să exercite cumpătare maximă şi să ia măsuri pentru a reduce tensiunile.

Totuşi, ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, a avertizat că situaţia din Golful Persic este “foarte periculoasă”. El a părut să respingă posibilitatea discuţiilor cu SUA, precizând că “nu poate fi început un dialog cu cineva care te ameninţă, care te intimidează”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor