Iranul ar fi efectuat atacuri cibernetice asupra unor sisteme care asigurau alimentarea cu apă în Israel [Washington Post]
alte articole
Un nou raport al Washington Post susţine că Iranul a încercat să spargă sistemele informatice care asigurau alimentarea cu apă din Israel, pentru a sabota aspecte cruciale ale infrastructurii de apă a naţiunii.
În timp ce afirmaţiile privind creşterea atacurilor cibernetice executate de Iran nu sunt ceva nou, o astfel de tentativă de a copleşi infractructura esenţială a Israelului ar constitui un teritoriu cu adevărat nou.
Cu toate acestea, ştirea publicată de Washington Post, o instituţie de presă prietenă cu agenţiile de securitate naţională americane, cita surse din comunitatea de informaţii în condiţii de anonimat.
Potrivit wapo: "Iranul ar fi implicat într-o tentativă de atac cibernetic efectuat luna trecută, care, potrivit autorităţilor ar fi avut scopul de a perturba aprovizionarea cu apă în cel puţin două locuri din Israel în timp ce autorităţile erau preocupate de blocarea focarului de virus Wuhan, potrivit oficialilor agenţiilor străine de informaţii familiari cu dosarul".
Încercarea de infiltrare cibernetică ar fi fost raportată pe 24 şi 25 aprilie, dar a fost descurajată rapid. Aceasta a fost descrisă de către un „înalt funcţionar al administraţiei Trump” drept un eveniment „profund destabilizator”, care afectează întreaga naţiune şi accesul rezidenţilor la apă.
Mai exact, potrivit raportului, hackerii iranieni au încercat să cripteze computere care controlează fluxul de apă şi tratarea apelor uzate pentru două raioane rurale din Israel.
Anchetatorii au descoperit că hackerii şi-au îndreptat atacul prin servere din Statele Unite şi Europa - o tactică comună folosită de adversarii Occidentului.
Mai mult, atacul a fost comis în mijlocul efortului Israelului de a stăvili răspândirea virusului Wuhan. Oficialii cred că încercarea de atac cibernetic a fost efectuată din timp, pentru a lovi infrastructura critică într-un moment rar de vulnerabilitate a Israelului.
Nu este încă clar dacă există dovezi transmise de israelieni, care să arate că Teheranul sau serviciile de informaţii iraniene se aflau în spatele atacului.