Agenţii americane şi britanice avertizează: Atacuri cibernetice asupra companiilor care lucrează pentru oprirea pandemiei virusului Wuhan

(Sean Gallup / Getty Images)

Agenţiile de informaţii din Marea Britanie şi SUA au avertizat în comun că „state rivale” desfăşoară „atacuri cibernetice” împotriva universităţilor, companiilor farmaceutice şi institutelor de cercetare care efectuează cercetări asupra virusului Wuhan.

Un aviz comun publicat marţi de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) al agenţiei GCHQ a Regatului Unit şi Agenţia americană pentru securitate cibernetică şi infrastructură (CISA) a subliniat că lucrătorii în domeniul medical şi de cercetare medicală ar trebui să aibă grijă de securitatea cibernetică pe fondul încercărilor de atac cibernetic.

Nota informativă nu a specificat nicio ţară implicată în atacurile cibernetice, însă se crede că în spatele încercărilor de a fura informaţii ar fi China, Rusia şi Iran.

Avertismentul se referă la grupuri tip „ameninţare persistentă avansată” (APT) care efectuează atacuri cibernetice asupra organizaţiilor de cercetare medicală şi asistenţă medicală, precum şi administraţiei locale „pentru a colecta informaţii personale, proprietate intelectuală şi informaţii generale, care se aliniază priorităţilor naţionale”.

Agenţiile de informaţii au avertizat că atacurile au constat în campanii de forţă brută pentru a sparge parolele, implicând lovirea în mod repetat a unui cont cu parole uzuale, în speranţa că se deblochează sisteme sensibile.

Sky News raportează că institutele din Marea Britanie, precum NHS şi companiile farmaceutice nu au fost infiltrate cu succes, dar atacurile asupra centrelor de cercetare din altă parte au avut succes.

O sursă de securitate a declarat, zilele trecute, pentru Daily Mail, că hackerii au vizat programul de cercetare de la Universitatea Oxford.

Secretarul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat atacurile ca fiind „deosebit de ticăloase” din cauza faptului că au vizat în mod special organizaţiile internaţionale şi naţionale care au legătură cu focarul de virus Wuhan.

"Există diverse obiective şi motivaţii care se află în spatele acestor atacuri, de la fraude la spionaj", a spus Raab, marţi, la conferinţa zilnică a guvernului.

„Ne aşteptăm ca acest tip de comportament criminal să continue şi să evolueze în următoarele săptămâni şi luni şi luăm o serie de măsuri pentru a combate pericolul”, a adăugat acesta.

Agenţiile au mai dat şi notificarea că state precum China ar putea închide cu uşurinţă oraşe întregi în Occident prin deturnarea aplicaţiilor pentru detectarea contactelor virusate cu virus Wuhan şi sistemele de supraveghere a impunerilor de mişcare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură