IPRE: Moldova a îndeplinit doar 19 % din prevederile Acordului de Asociere RM-UE
alte articole
Potrivit analiştilor IPRE, au fost îndeplinite 19% din prevederile Acordului, iar pînă la finele acestui an, din cauza instabilităţii politice, restanţele ar putea să se accentueze.
Evaluare a fost făcută pe perioada august-octombrie 2015, având drept scop analizarea dinamicii realizării prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Autorii raportului au redat evoluţia procesului de implementare prin prisma dialogului RM-UE, fiind prezentate şi rezultatele cheie înregistrate, conform progresului înregistrat până la 31 octombrie 2015, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.
În opinia moderatorului de politici de integrare europeană IPRE, Iulian Groza, una din cele mai importante evoluţii înregistrate în perioada de referinţă reprezintă finalizarea procedurii de ratificare a Acordului de Asociere de către toate cele 28 state membre ale UE.
„Ştirea recentă precum că Italia a ratificat Acordul de Asociere RM-UE, este favorabilă ţării noastre şi ne face încrezători că, începând cu luna februarie 2016, acesta va intra pe deplin în vigoare. De asemenea, este importantă extinderea Zonei de Liber Schimb în regiunea transnistreană. Guvernul şi partenerii de dezvoltare europeni ar trebui să grăbească acest proces pentru că avem puţin timp. În acelaşi timp, cel mai trist e că Republica Moldova ar putea rata cele 40,5 milioane Euro ca suport bugetar din partea UE”, a afirmat Iulian Groza.
Invitat la eveniment, Ambasadroul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag, a apreciat monitorizarea făcută de IPRE şi ar vrea să creadă că autorităţile de la Chişinău vor lua exemplul ţării sale.
„Eforturile de monitorizare, atât din partea societăţii civile, cât şi a guvernului, sunt foarte importante căci evaluează procesul de implementare al acestuia. Eu cred că, cel mai important este ca oamenii simpli să înţeleagă şi să aibă încredere în partea pozitivă a integrării europene. Dar, aceste obiective pot fi atinse doar având succese palpabile”, a subliniat Excelenţa sa.
Potrivit directorului executiv al IPRE, Victor Lutenco „la prima impresie, cifrele Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE arată bine. Totuşi, este trist că majoritatea acţiunilor planificate pentru 2015 au fost ratate. Este suficient să trecem de 31 decembrie al acestui an şi acest grafic de nerealizări se va înroşi. Unul din minusurile mari este lipsa planului de acţiuni pe diasporă şi migraţie. Acesta este foarte important, mai ales acum, când Europa se confruntă cu un val dur migraţional”.
În urma unei evaluări efectuate de expertul asociat politicii de integrare europeană IPRE, Iulian Rusu, observăm că din 494 de acţiuni planificate până la finele anului 2015, au fost realizate 92 de acţiuni, adică 19% din totalul estimativ de realizări.
Potrivit sursei citate, la eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Economiei, precum şi ai altor autorităţi naţionale responsabile de implementarea Acordului. De asemenea, au participat experţi din cadrul societăţii civile din ţară.
Precizăm că Masa Rotundă este parte a proiectului „Monitorizarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană”, realizat cu suportul Slovak Aid–Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare a Republicii Slovacia.