Ionuţ Dumitru despre noul Cod Fiscal: „Este mai mult decât optimist” [video]

Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015
Ionuţ Dumitru, 24 februarie 2015 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”România are nevoie mai degrabă de stimuli de relaxare fiscală pe parte de ofertă, prin reducerea CAS, decât de stimularea puternică a cererii prin tăierea TVA şi accizelor. Excesul de cerere va duce la instabilitate în economie, a afirmat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal în cadrul conferinţei ”Aderarea României la eurozonă: Paşii până să intrăm, la ce să ne aşteptăm”, organizată de cursdeguvernare.ro.

"Venim cu stimuli foarte puternici, vorbim de reducere de 6% la TVA în doi ani şi de 20% reduceri de accize, deci un stimul foarte puternic pe parte de cerere, fără a fi însoţit de stimuli pe parte de ofertă. Dacă ne uităm la estimările BNR legate de excesul de cerere, vedem că în condiţiile actuale excesul acesta de cerere, care este de fapt deficit de cerere în prezent, se va închide probabil la sfârşit de 2016. Deci dacă noi venim în 2016 cu stimuli foarte puternici pe parte de cerere, fără stimuli pe parte de ofertă, vom avea un exces de cerere care alimentează din nou dezechilibre în economie”, a explicat Dumitru.

În opinia sa, noul Cod fiscal prezentat de guvernul Ponta este mult prea optimist. ”La prima vedere efectele pozitive pe care se mizează sunt foarte optimiste. Dacă ne uităm la 2016, tot pachetul înseamnă o reducere a veniturilor bugetare de 16 miliarde de lei, din care se mizează pe circa 10 miliarde lei care se reîntorc în taxe şi impozite tot în 2016. Mi se pare mai mult decât optimist. Credeţi că poate fi realist ca România să crească la anul cu 5% fără să-şi creeze dezechilibre în economie? Mie nu prea mi se pare”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a arătat că România a mai văzut ”acest film”, în care a fost stimulată partea de cheltuieli înainte de criză, cu creşteri puternice ale salariilor şi pensiilor, care au creat un exces mare de cerere, fără stimuli serioşi pe parte de ofertă.

Economistul consideră că pentru o creştere economică sustenabilă, necesară şi pentru aderarea la zona euro, este nevoie de stimularea ofertei, prin reducerea CAS şi că România are o problemă de cheltuire a banilor, nu de lipsă de spaţiu fiscal.

Referitor la ţinta stabilită de autorităţile române de a adera la euro în 2019, Dumitru a afirmat că ”această ţintă a fost aruncată fără nicio ancoră de angajament politic şi nu avem nici măcar un studiu elaborat, ci suntem defazaţi şi inconsistenţi”.

La prima efectele pozitive pe care se mizează sunt foarte optimiste. Dacă ne uităm la 2016, tot pachetul înseamnă o reducere a veniturilor bugetare de 16 miliarde de lei, din care se mizează pe circa 10 miliarde lei care se reîntorc în taxe şi impozite tot în 2016. Mi se pare mai mult decât optimist.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal a observat că ”avem un amplu program de relaxare fiscală, în timp ce avem un acord de creştere a cheltuielilor militare”, iar datoria publică a României de 40% din PIB tinde să fie mare, la fel ca şi expunerea pe care o au băncile comerciale faţă de stat.

Totodată, Dumitru consideră că ”dacă vrem creştere pe termen lung, sănătatea şi educaţia primară nu pot fi ignorate. Mai mult, este nevoie de o conectare între ”două Românii – una cu un nivel de dezvoltare înalt – de tip Bucureşti/Ilfov care poate intra mâine în euro şi restul (judeţe ca Teleorman, Olt, Giurgiu, Călăraşi, Botoşani).

”Trebuie să avem o dezbatere în care să vedem ce vrem să stimulăm, care sunt priorităţile în România, unde vrem să ajungem, cum vrem să arate ţara peste 15-20 de ani, dacă vrem să intrăm în zona euro. În consecinţă trebuie să ne gândim cum stimulăm munca, consumul, sunt decizii foarte importante. Deocamdată, nu am găsit o soluţie miraculoasă prin care, peste noapte, să reducem toate taxele. Deschidem mult prea multe fronturi, în loc să ne concentrăm pe ce este prioritar. Pentru mine prioritatea este stimularea muncii, prin reducerea CAS”, a concluzionat Dumitru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie