Ion Ţiriac critică "privatizările făcute în grabă"

Indiferent de preţul primit pe ea, orice privatizare a unei companii de care depind locurile de muncă a mii sau zeci de mii de salariaţi trebuie realizată cu viziune, deoarece orice loc de muncă în industrie are în spate alte zece în industria pe orizontală, iar aceştia, prin salariile lor, generează venituri pentru stat, a declarat omul de afaceri Ion Tiriac duminică.
Ion Ţiriac, om de afaceri (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
25.02.2013

Indiferent de preţul primit pe ea, orice privatizare a unei companii de care depind locurile de muncă a mii sau zeci de mii de salariaţi trebuie realizată cu viziune, deoarece orice loc de muncă în industrie are în spate alte zece în industria pe orizontală, iar aceştia, prin salariile lor, generează venituri pentru stat, a declarat omul de afaceri Ion Ţiriac duminică.

„CFR Marfă nu trebuie privatizat doar de dragul de a fi privatizat. Trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe. Dacă va fi vândut pentru că mai târziu să fie vândut la fier vechi, îl cumpăr eu iar banii din fier îi donez orfelinatelor. Eram anul trecut în biroul preşedintelui Senatului Statelor Unite. Atunci s-a aprobat un ajutor de stat de câteva zeci de miliarde de dolari pentru General Motors şi l-am întrebat de ce oferă atât de mulţi bani unei companii. Răspunsul a fost că statul american ar fi pierdut de două ori mai mulţi bani dacă nu ar fi ajutat General Motors. Impactul nu era doar asupra celor câteva zeci de mii de angajaţi ai companiei, ci şi asupra furnizorilor GM, iar în total numărul ajungea la câteva milioane de oameni, iar dacă aceştia rămâneau fără un loc de muncă, SUA s-ar fi confruntat cu un adevărat dezastru economic”, a precizat Ion Ţiriac la Pro TV.

Fostul mare tenisman a criticat procedura de privatizare a Oltchim, precum şi pe cea demarată pentru CFR Marfă şi a subliniat că, în cazul unei privatizări, indiferent dacă este făcută pe un euro, pe mai mulţi bani sau chiar dacă statul trebuie să mai plătească bani, trebuie să existe o strategie pe termen lung şi viziune, deoarece acele companii generează locuri de muncă, iar salariaţii plătesc la rândul lor taxe şi impozite care ajung în visteria statului.

În cele mai recente negocieri cu FMI, Guvernul s-a angajat să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lunii mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite.

Compania de stat CFR Marfă are în prezent datorii de aproximativ 1,8 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor