BERD s-ar putea implica în procesul de privatizare a companiilor româneşti de stat
Ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, a discutat joi cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) despre o posibilă implicare a acestei instituţii în procesul de privatizare a companiilor de stat.
Daniel Chiţoiu şi Claudiu Doltu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, s-au întâlnit joi cu o delegaţie a BERD, formată din Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv pentru Europa Centrală şi de Sud Est, James Hyslop, director România şi Mihail Scortov, principal banker la reprezentanţa BERD din România.
Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat posibila implicare a BERD în procesul de privatizare a companiilor de stat, participarea BERD în asigurarea cofinanţărilor de care autorităţile române au nevoie pentru dezvoltarea de proiecte europene şi accentuarea implicării BERD în finanţarea sectorului privat românesc.
Daniel Chiţoiu a reafirmat angajamentul guvernului de a menţine ca prioritate restructurarea companiei CN CFR SA (Infrastructură) care beneficiază de finanţare şi asistenţă BERD, precum şi a întregului sistem feroviar.
"Proiectul de restructurare al acestei companii este cu siguranţă cel mai important exerciţiu comun al BERD şi al Guvernului României şi înseamnă o provocare majoră pentru efortul de restructurare şi creştere eficientă a economiei româneşti. Succesul lui va întări credibilitatea autorităţilor române şi determinarea de a înscrie economia românească pe o direcţie predictibilă de creştere", se arată într-un comunicat al MFP.
De asemenea, Daniel Chiţoiu a subliniat faptul că BERD poate contribui la dezvoltarea creditării în moneda locală, în termeni comparabili cu oferta sectorului bancar şi că Ministerul Finanţelor Publice doreşte menţinerea unui dialog permanent privind proiectele aflate în derulare.
Participanţii la discuţii au semnalat posibilitatea ca BERD să se implice în finanţarea sectorului privat românesc fie direct, fie prin linii de credit dedicate direct către băncile comerciale, prin acordarea de împrumuturi şi participarea la capitalul companiilor româneşti, în acord cu calendarul de privatizare sau listare pe bursă, convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.