Iohannis vrea să "umble" la imunităţi după votul în cazul Oprea

Preşedintele Klaus Iohannis crede că a sosit timpul să fie demarate discuţii publice pe tema imunităţii de care beneficiază miniştrii şi foştii miniştri.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.09.2016

Votul dat de Parlament în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, în urma căruia a fost blocată ancheta morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, arată foarte clar că este necesară o reînnoire, o curăţire a clasei politice, precum şi o reformă parlamentară, a opinat joi, în cadrul unui eveniment public, preşedintele Klaus Iohannis.

"Acest vot care în sine nu este singular - am mai avut astfel de situaţii - arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, o curăţire a clasei politice şi de o reformă parlamentară. Până ce nu reuşim să avem oameni curaţi, dedicaţi, nu vom putea să mişcăm lucrurile. Nu vreau să se înţeleagă greşit, nu am absolut nimic de împărţit cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, fericire, sănătate şi viaţă lungă, dar în politică cine are o problemă trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică această chestiune.

Sunt primul care spune că în faţa legii toţi suntem egali, dar în politică mai apar şi alte considerente. Cum să aşteptăm de la un cetăţean să mai aibă încredere în Parlament dacă sunt — nu unu, doi — sunt mai mulţi parlamentari care sunt urmăriţi penal, alţii care sunt condamnaţi penal? Până nu reuşim să rezolvăm această chestiune şi să avem în Parlament oameni care nu sunt şantajabili, care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea care i-a ales, o să avem o problemă", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului crede că a venit timpul să fie demarate discuţiile cu privire la imunitate. "Este o problemă care trebuie discutată în spaţiul public, unde trebuie să avem opiniile unor specialişti de Drept constituţional."

"Sunt perfect deschis la o astfel de discuţie. Nu cred că eu trebuie să iniţiez o astfel de discuţie pe imunitatea preşedintelui, pe alte imunităţi da. Nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile. Se creează intenţionat o falsă problemă. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să-şi dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foşti şi actuali miniştri, ceea ce trebuie schimbat este cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari şi foşti sau actuali miniştri. După părerea mea, aici ar trebui intervenit. Trebuie rezolvată abordarea faţă de miniştri, trebuie să ajungă în rând cu toată lumea", a precizat preşedintele.

Întrebat dacă fostul vicepremier Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze din Parlament, şeful statului a subliniat că "fiecare trebuie să hotărască singur ce face".

"Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să înţeleagă o dată pentru totdeauna că acolo nu se votează vinovăţia sau nevinovăţia cuiva, asta se stabileşte în instanţă, acolo se votează dacă este posibil să se continue procedura de începere a urmăririi penale sau nu", a adăugat Iohannis.

Preşedintele a susţinut că în cazul celorlalte cereri venite din partea justiţiei în cazul demnitarilor, legislaţia se poate relaxa pentru a permite instanţelor să îşi facă treaba.

"Lupta anticorupţie şi curăţenia clasei politice nu este o marotă de a mea sau a unora care îşi scriu pe Facebook, este o necesitate. Fără această curăţenie, primenire a clasei politice nu vom putea să mergem mai departe, nu vom putea să construim România aşa acum şi-o doresc românii", a mai precizat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor