Iohannis: UE este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii cetăţenilor noştri

Este esenţial să înţelegem că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii noştri, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis la finalul reuniunii Consiliului European.
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.06.2016

Brexitul a zguduit din temelii Uniunea Europeană. Cele 27 de state membre rămase au reconfirmat însă angajamentul comun de a păstra unitatea şi coeziunea UE, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European.

"Am avut la această reuniune a Consiliului European o discuţie detaliată privind rezultatele referendumului din Marea Britanie, structurate pe două momente, ieri, împreună cu Premierul Cameron, iar astăzi în formatul UE 27. Rezultatul referendumului ne-a plasat într-o situaţie fără precedent în Uniunea Europeană.

Este esenţial să înţelegem că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii noştri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul că principalul mesaj care s-a desprins din discuţiile noastre este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare. A fost reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitatea şi coeziunea Uniunii", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a ţinut să salute acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de State Membre. În cadrul întrevederii, Iohannis a subliniat că este nevoie de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situaţia pentru ca lucrurile să poată evolua în mod normal.

"Trebuie să răspundem aşteptărilor cetăţenilor statelor noastre. De aceea, am adoptat o declaraţie comună UE 27 în această dimineaţă. Salut faptul că această declaraţie conţine mesaje pe care le-am transmis şi eu în cadrul reuniunii, respectiv: Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile.

Vreau să subliniez acest aspect, ca să fie foarte clar tuturor - Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod direct de către Premierul Cameron. Asigur, astfel, comunitatea românească care locuieşte şi lucrează în Marea Britanie că România va urmări, în negocieri, cu maximă prioritate apărarea intereselor lor", a punctat Iohannis.

În privinţa procedurii de retragere a Marii Britanii, şeful satului a arătat că, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene, statele membre au convenit că este necesară derularea acestui proces de o manieră predictibilă.

"O notificare ar aduce clarificările necesare în avantajul atât al Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii. Un alt aspect asupra căruia am căzut de acord a fost acela că nu vor exista negocieri înainte ca această notificare să se producă. Salut, de asemenea, că există voinţa politică a liderilor europeni ca Marea Britanie să rămână un partener cât mai apropiat al Uniunii Europene. Pentru România, care are un Parteneriat Strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezintă o relevanţă deosebită. Astăzi, noi, liderii europeni, am reconfirmat că Uniunea Europeană rămâne cadrul nostru comun de acţiune.

Pentru că nu trebuie să uităm că Uniunea este un proiect destinat păcii, securităţii şi prosperităţii pe continentul nostru. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am transmis în numele României. Suntem un stat care a acţionat dintotdeauna pentru o Uniune puternică, capabilă să răspundă atât aşteptărilor cetăţenilor săi, cât şi provocărilor din exterior. Am subliniat, în egală măsură, că este necesară o reflecţie aprofundată privind îmbunătăţirea modelului european, astfel încât să devină mai eficient, mai transparent şi mai apropiat de cetăţeni", a adăugat Iohannis.

În opinia preşedintelui, recâştigarea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european este esenţială pentru continuarea şi durabilitatea acestuia pentru că nu putem să construim o Europă care să nu fie în avantajul şi pe înţelesul cetăţenilor noştri.

"Vreau să vă mai informez că am adoptat concluzii ale Consiliului European şi pe alte teme importante ale agendei curente, precum gestionarea fenomenului migraţiei, aspecte economice şi chestiuni ce ţin de relaţiile externe ale Uniunii Europene. În discuţia pe tema Acordului Economic şi Comercial Uniunea Europeană-Canada (CETA), am reiterat importanţa eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, pentru a putea beneficia pe deplin de prevederile acestui acord.

În cadrul discuţiilor legate de relaţiile externe ale Uniunii Europene şi având în vedere apropierea Summitului NATO de la Varşovia din luna iulie, am semnalat importanţa consolidării cooperării Uniunea Europeană-NATO, pe fondul ameninţărilor comune cu care ne confruntăm. De asemenea, vreau să informez opinia publică, că a fost prezentată Strategia Globală pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene", a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a opinat că, în contextul marcat de rezultatul negativ al referendumului din Marea Britanie, prezentarea Strategiei Globale a UE transmite un mesaj puternic că Uniunea funcţionează şi că statele ei membre pot ajunge la un consens pe chestiuni importante chiar şi în vremuri dificile.

"Acum atenţia noastră trebuie canalizată pe implementarea eficientă a acestei strategi", a subliniat preşedintele României.

"Acum este momentul să ne concentrăm şi pe ceea ce urmează, dar şi pe ceea ce urmează în România. Şi am spus că este nevoie de un nou proiect de ţară post-aderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare şi iată că, abia acum, începem să ne punem problema, şi bine că ne-o punem şi acum, de elaborare a unei strategii post-aderare. Evident, în condiţiile date, această strategie trebuie să ţină cont de ceea ce se întâmplă acum.

Este o modificare semnificativă în geometria şi arhitectura Uniunii faptul că Marea Britanie părăseşte Uniunea şi va trebui să ţinem cont de acest lucru şi va trebui să identificăm modalităţile cele mai bune de abordare a acestei chestiuni. Şi, da, la începutul săptămânii viitoare, intenţionez să invit, în acelaşi format ca vinerea trecută, pe liderii politici, pe Prim-ministru, pe Guvernatorul Băncii Naţionale, pentru a avea o rundă de consultări şi pentru a vedea care este maniera optimă de abordare în această etapă", a transmis Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor