Dan Mihalache, decorat de Iohannis cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler

La scurt timp după ce a plecat oficial de la Palatul Cotroceni pentru a prelua funcţia de ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis.
Dan Mihalache
Dan Mihalache (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, miercuri, pe fostul său consilier prezidenţial Dan Mihalache, în prezent ambasador în Marea Britanie, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Iohannis l-a decorat pe Mihalache "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru contribuţia avută la promovarea intereselor României pe plan internaţional, precum şi pentru profesionalismul şi competenţa manifestate în modernizarea şi eficientizarea Administraţiei Prezidenţiale".

Cine este Dan Mihalache? Fost membru, spre finele anilor '90, în ApR, formaţiunea politică condusă de Teodor Meleşcanu, Mihalache este cunoscut pentru faptul că a schimbat des centrii de putere în jurul cărora a gravitat, în calitate de consilier - de la Văcăroiu, la Năstase, la Crin Antonescu şi, ulterior, la Klaus Iohannis.

Devenit deputat PSD în 2009, a părăsit formaţiunea pentru a deveni director de comunicare şi strategie al campaniei liderului PNL Crin Antonescu.

În noiembrie 2012, Mihalache, la vremea respectivă secretar general adjunct al Guvernului, a fost declarat incompatibil de către ANI, moment în care şi-a vărsat furia asupra şefului agenţiei, Horia Georgescu.

"Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu (şeful ANI - n.red.), mai bine fără", a mai declarat la vremea respectivă Mihalache, întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american.

După această declaraţie, premierul Victor Ponta a fost nevoit să-l demită din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului.

În martie 2013, Mihalache a fost ales secretar general adjunct al Senatului, iar la finele lui 2014, în ciuda opoziţiei venite din partea societăţii civile şi a scrisorii deschise primite de la mai mulţi intelectuali, proaspăt alesul preşedinte al României, Klaus Iohannis, a decis totuşi să îl numească şef al cancelariei prezidenţiale.