Iohannis se întâlneşte cu delegaţia FMI

Pe fundalul demarării discuţiilor pe tema bugetului pe anul viitor, preşedintele Iohannis va primi, marţi, la Cotroceni, o delegaţie a FMI.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.10.2015

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, o întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea dintre şeful statului şi delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter, şeful misiunii Fondului în România, va începe la ora 11,00.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Eugen Teodorovici a anunţat că Ministerul Finanţelor Publice va demara astăzi discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

"O să discutăm subiecte pe care le ştim cu toţii, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor etc", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Teodorovici a confirmat, de asemenea, că în discuţiile cu reprezentanţii Fondului se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord, "mult mai flexibil", care să constituie "un plus" pentru România.

Reamintim că, la finele lui septembrie a.c., Teodorovici anunţa că România va solicita, în mod oficial FMI, începerea negocierilor pentru un nou acord de împrumut. Comentând informaţia, premierul Victor Ponta declara, la momentul respectiv că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară."

România a încheiat, din 2009 şi până în prezent, trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, ultimul, de tip preventiv, expirând pe 26 septembrie.

Evaluarea ultimului acord cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde de euro, nu a fost realizată cu succes ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii FMI pe tema sustenabilităţii măsurilor de relaxare fiscală dorite de Guvernul Ponta.

În acest context, şeful statului a refuzat promulgarea noului Cod Fiscal, care a fost întors în Parlament, unde s-a decis ca parte din măsurile de relaxare fiscală să fie amânate iar legea a fost adoptată în septembrie.

Cu toate acestea, ieri, premierul Victor Ponta a anunţat, la finele unei întrevederi cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, că la şedinţa de guvern de vineri se va decide aplicarea, începând cu ianuarie 2016, a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amânate iniţial. Mai multe informaţii aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor