Magistraţii, percepuţi de PSD-ALDE ca o piedică serioasă în calea ofensivei de capturare a statului

Condiţia magistratului în România este deteriorată grav de acţiunile actualei puteri PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă Platforma lui Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
28.05.2017

Coaliţia majoritară PSD - ALDE acţionează tot mai clar - direct sau prin interpuşi - pentru deteriorarea gravă a condiţiei magistraţilor, care sunt percepuţi ca o piedică serioasă în calea ofensivei de capturare a statului, se arată într-un comunicat de presă remis de Platforma România 100.

"În această cheie trebuie înţelese evoluţiile recente, legate de eliminarea din Ministerul Justiţiei a unor magistraţi detaşaţi, care au avut şi au un rol-cheie în direcţiile de conţinut ale Ministerului Justiţiei (Direcţia Avizare Acte Normative, Direcţia de Afaceri Europene şi Drepturile Omului sau Corpul de control al ministrului). Ceea ce deranjează actuala putere este că un magistrat are un nivel de independenţă profesională care îl face mai puţin vulnerabil în faţa decidenţilor politici sau a presiunii politice, atunci când este cazul", reiese din comunicatul citat.

Potrivit Patformei lui Cioloş, campania neconcludentă pe tema arhivei SIPA pare să vizeze acelaşi scop - fragilizarea imaginii magistraţilor români, a magistraturii ca putere în stat, prin aruncarea unui val de suspiciune generalizată cu privire la deciziile luate de aceştia, în special în dosare de mare corupţie.

"Faptul că persoane cu înalte responsabilităţi în stat contribuie la inducerea acestui val de neîncredere în magistraţii români este o dovadă de iresponsabilitate politică şi este de natură să producă daune majore de imagine justiţiei din România. Consecinţa gravă a acestui comportament este menţinerea magistraţilor sub ameninţarea dezvăluirii unor informaţii culese de foştii lucrători ai SIPA, despre care nu există garanţii de veridicitate. În sfârşit, cercul presiunilor asupra independenţei magistraţilor s-ar putea strânge în curând prin promovarea unui proiect privind răspunderea materială a judecătorilor şi procurorilor într-o formă menită să afecteze grav capacitatea magistraţilor de a lua decizii strict în conformitate cu legea", se arată în comunicat.

Platforma România 100 avertizează că democraţia constituţională şi statul de drept nu pot supravieţui în condiţiile în care magistraţilor le este afectată grav independenţa prin presiuni politice şi prin campanii de presă cu scop de intimidare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor