Iohannis retrimite Parlamentului legea care le dă voie aleşilor locali condamnaţi cu suspendare să rămână pe post
alte articole
Preşedintele Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ care modifică legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Potrivit şefului statului, legea care i-a fost trimisă spre promulgare "ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate", motiv pentru care şeful statului a retrimis actul normativ spre a fi reconsiderat de legiuitori.
Legea, în forma adoptată de parlamentari, le permitea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să rămână în funcţii dacă sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare, încetarea de drept a mandatului având loc doar în urma unei condamnări privative de liberate cu executare, ceea ce, consideră şeful statului, plasează sub semnul vulnerabilităţii chiar exercitarea mandatului de ales local.
Valoarea socială protejată prin dispoziţiile referitoare la încetarea mandatului aleşilor locali este integritatea acestuia în exercitarea demnităţii publice pentru care a fost ales şi pentru care i-a fost acordată încrederea de către alegători. De aceea, condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrităţii şi nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească. Or, modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, în forma transmisă la promulgare, ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.
În ceea ce priveşte modificările introduse la articolul unic pct. 1 şi pct. 2 din legea transmisă la promulgare, apreciem că circumstanţierea încetării de drept a calităţii de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al consiliului judeţean doar pentru situaţia în care prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate cu executare este de natură a afecta exercitarea funcţiilor publice respective. Astfel, în opinia noastră, continuarea exercitării vreuneia dintre aceste funcţii de către o persoană condamnată penal, fie chiar şi în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, plasează sub semnul vulnerabilităţii chiar exercitarea mandatului de ales local.", scrie Iohannis în cererea de reexaminare a actului normativ trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.