Iohannis, îngrijorat de vulnerabilităţile fiscal-bugetare
alte articole
Preşedintele Iohannis a avut marţi, la Cotroceni, o întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii, reprezentanţii FMI au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate, arată Preşedinţia.
"În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, Preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor", se mai precizează în comunicat.
De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fost reiterată importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice.
"Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă", menţionează Iohannis.
Reamintim, în context, că, în condiţiile în care atât FMI cât şi Consiliul Fiscal şi BNR recomandă o politică fiscal-bugetară prudentă, nu mai demult de ieri, premierul Ponta a anunţat, după o discuţie cu şefii ALDE - Tăriceanu şi Daniel Constantin - că Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, noi măsuri de relaxare fiscală, amânate la adoptarea Codului Fiscal.
Ponta şi-a argumentat decizia afirmând că suntem pe excedent bugetar.
Merită însă menţionat că deşi Guvernul s-a lăudat în ultima vreme cu creştere economică, excedent bugetar şi, în genere, a susţinut că economia "duduie", potrivit celor mai recente date referitoare la Produsul Intern Brut, poziţia ţării noastre s-a înrăutăţit din acest punct de vedere în intervalul 2009 – 2014, în raport cu media UE.
Astfel, conform datelor oferite de statistica oficială, PIB-ul României din 2014 a fost cu aproximativ 0,3% mai mic decât cel din 2008, în timp ce la nivelul UE 28 s-a înregistrat un avans de 0,1%, relatează cursdeguvernare.ro.