Diaspora votează masiv. La o secţie de vot din Londra buletinele s-au epuizat

CEC raportează că procesul electoral decurge fără abateri grave, observatorii de la Promo-LEX atestă unele încălcări. Diaspora votează activ, sute de alegători din Londra protestează fiindcă buletinele de vot s-au terminat
Diaspora în rând pentru a vota la sectia nr. 336 din Stratford, Marea Britanie 13.11.2016
Diaspora în rând pentru a vota la sectia nr. 336 din Stratford, Marea Britanie 13.11.2016 (facebook.com)

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă că în toate secţiile de votare procesul electoral decurge în regim normal. Incidente sau încălcări majore nu au fost înregistrate. Până la ora 18.00 au votat peste 1,493 milioane cetăţeni, ceea ce constituie 50,19 %.

Circumscripţia unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezenţă la urne este raionul Rezina 77%, cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir.

Cei mai mulţi alegători au votat în localitatea satul Pocrovca, raionul Donduşeni, respectiv 75%, cei mai puţini şi-au exercitat dreptul la vot în satul Caracuşenii Vechi, raionul Briceni, adică 19 %.

O participare activă a alegătorilor se atestă în secţiile de votare deschise peste hotare, unde la orele 18 este o prezenţă la urne de peste 103 mii cetăţeni.

Ţările care înregistrează o participare mai activă sunt: Republica Italiană 28700 voturi, România 10300, Federaţia Rusă 6650 şi Republica Franceză 6270.

La ora 14.00, ora Moldovei, şi-a încheiat activitatea secţia de votare din Tokyo, Japonia, şi la ora 15.00 - secţia de votare din Beijing, Republica Populară Chineză.

La ora 17.00 urmează să se deschidă ultimele 2 secţii de votare din SUA.

Notabil este faptul că Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX la alegerile prezidenţiale a raportat că până la orele 14.00 au fost înregistrate peste 30 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, în raioanele Leova, Orhei, Chişinău, Edineţ, Ialoveni, Dubăsari, Sângerei, Căuşeni, Rezina şi Nisporeni.

Totodată, au avut loc 27 de cazuri de transport organizat pentru alegători în Anenii Noi, Dubăsari, Criuleni, Chişinău, Căuşeni, Găgăuzia, Floreşti, Rezina, Edineţ, Ungheni şi Străşeni.

Potrivit Promo-LEX, sunt înregistrate cozi la secţiile de votare din Rusia, Italia, Irlanda, România, Franţa şi Marea Britanie.

Utilizatorii reţelelor de socializare au postat secvenţe video prin care se atestă că la secţia de vot nr. 1/336 Stratford din Londra, Marea Britanie, buletinele de vot s-au terminat, iar sute de moldoveni aflaţi în faţa secţiei de votare au început să protesteze şi să scandeze ”Vrem să votăm!”.

Pe contul său de facebook, Maia Sandu scrie că "la Londra, în secţia de vot Stratford nr. 336, s-au terminat buletinele de vot, în timp ce sute de cetăţeni aşteaptă afară pentru a vota. Cer demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru".

Totodată, candidata la prezidenţiale afirmă că va depune plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova garantat de Constituţie.

Menţionăm că peste 2 milioane 800 de mii de alegători cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi, 13 noiembrie, la urne pentru a alege preşedintele Republicii Moldova pentru următorul mandat de patru ani. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 până la ora 21.00.

În total sunt deschise 2081 de secţii de votare, inclusiv 100 peste hotare. Pentru prezidenţiale au fost tipărite peste trei milioane de buletine de vot, iar mai mult de două milioane dintre ele vor fi în limba română.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe