Maia Sandu şi Andrei Năstase cer demisia preşedintelui CEC şi MAEIE

Cele două partide de dreapta, Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr se opun rezultatelor alegerilor de duminică folosind pârghiile legale, inclusiv să apeleze la Curtea Constituţională care să examineze ilegalităţile.
Maia Sandu şi Andrei Năstase
Maia Sandu şi Andrei Năstase (captură foto / privesc.eu)

După alegerile prezidenţiale de duminică şi rezultatele acestora, liderii celor două partide de dreapta, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic „Plarforma Demnitate şi Adevăr”, în frunte cu Maia Sandu şi Andrei Năstase au decis să-şi expună opinia în cadrul unei conferinţe de presă. Aceştia au ţinut, totuşi, iniţial să le mulţumească celor care au avut încredere în candidatul unic, şi au făcut chiar mii de km până la secţiile de votare.

„Dragi cetăţeni, vreau, în primul rând, să vă mulţumesc mult tuturor celor care aţi ieşit la vot. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi avut încredere în mine. Ştiu că pe toţi ne încearcă emoţii grele, emoţii de nedreptate. Am fost corecţi, uniţi, mulţi, am făcut un efort extraordinar. Mă închin în faţa celor care au parcurs distanţe enorme, au stat în frig, pentru a vota. Voi sunteţi eroii noştri. Voi aţi învins”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

La rândul său, liderul PPPDA, Andrei Năstase a ţinut să le mulţumească susţinătorilor fracţiunii pe care o conduce pentru votul de încredere acordat Maiei Sandu, menţionând că vrea să mulţumească şi el „cetăţenilor RM pentru mobilizarea exemplară, pentru ieşirea la vot şi pentru cei care din diaspora, de la zeci şi mii de km au mers să-şi dea un vot pentru schimbarea în RM. Din păcate acest vot a fost furat cu mult înainte de a începe această campanie”.

Totodată, candidatul PAS a ţinut să le mulţumească şi celor care şi-au dat votul pentru oponentul acesteia, Igor Dodon, atenţionându-i totuşi că timpul le va arăta adevăratele intenţii ale acestui om. „Niciunul dintre noi nu va putea trăi bine într-o ţară prinsă în capcana corupţiei”, a punctat Sandu.

„Aceste alegeri nu au fost nici libere, nici corecte. Oponenţii noştri au folosit metode necinstite: manipulare, minciună, bani murdari, concerne mediatice, resurse administrative, servicii speciale. Noi am respectat oamenii şi legea. Iar sprijinul vostru impresionant a demonstrat că cetăţenii îşi doresc o politică făcută cu bun-simţ. Noi nu vă vom dezamăgi.

Aceste autorităţi care nu au legitimitate şi-au dat arama pe faţă a câta oară. Instituţiile subordonate lor, cu mult cinism, au dispreţuit zeci de mii de cetăţeni. Reiterez, cerem demisia preşedintelui CEC, Alina Rusu, şi a ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, pentru încălcarea dreptului constituţional al cetăţenilor din diaspora de a-şi exprima votul”, a subliniat Maia Sandu.

Cei doi lideri politici, au specificat că nu vor ieşi să protesteze, deocamdată, încercând iniţial să folosească toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi a cere examinarea fiecărei contestaţii, pentru că fiecare vot contează. Ulterior, dovezile tuturor încălcărilor comise in procesul electoral vor fi prezentate Curţii Constituţionale spre examinare.

„Echipele noastre vor lucra şi vor acumula toate datele care încă mai vin din teritoriu, se vor face contestaţiile corespunzătoare în conformitate cu legislaţia. O vom face imediat ce vom avea toate datele la mână”, a precizat Năstase.

Sandu mai consideră, că cei care au de pierdut de pe urma acestor alegeri sunt cetăţenii, pe când „adevăratul câştigător şi profitor este Vlad Plahotniuc. Însă noi, oamenii buni ai acestei ţări, îi spunem lui şi altora ca el că Moldova e ţara noastră, nu jucăria lor”.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat oamenii să rămână până la final uniţi, subliniind că numai dacă se va lucra pas cu pas şi umăr lângă umăr se va ajunge la o ţară liberă de oligarhi.

„Haideţi să creştem această familie. Haideţi să ţinem legătura şi să ne consolidăm ca echipă. Haideţi să nu renunţăm la casă noastră. Ea e a noastră şi trebuie să facem ordine în ea”, a conchis Maia Sandu.