UPDATE. Alegerile din Moldova. Dodon este noul preşedinte, potrivit rezultatelor finale

După procesarea 100% la sută a proceselor verbale, Maia Sandu a obţinut 47,82 % din voturi, iar Igor Dodon – 52,18%.
Alegeri prezidenţiale 2016, rezultatul final (jurnal.md)
Ştefan Sârbu
13.11.2016

UPDATE: După procesarea a 100% din procesele verbale, s-a constat că liderul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a obţinut 47,82 la sută din numărul total de voturi, iar contracandidatul ei, cel care va fi şi noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a obţinut 52,18 la sută.

***

UPDATE: Numărarea voturilor încă nu s-a finalizat, dar, luând în considerare că au fost procesate 99,81 la sută din numărul total de buletine de vot, rezultatul pare a fi unul, cât de cât, evident. La ora 7:00, Maia Sandu obţinuse 47,6 la sută, iau oponentul ei, socialistul Igor Dodon – 52,4 la sută.

Mai multe persoane de peste hotare, s-au exprimat pe marginea desfăşurării acestui tur de scrutin, considerându-l a fi unul fraudat în plină zi. Unii au menţionat că ajungând la secţia de votare din ţara în care se aflau, au descoperit că nu pot vota deoarece au votat deja în localitatea de baştină. Un internaut a plasat un video pe reţeaua de socializare Facebook, în care cerea explicaţii de la observatorii secţieii de voatre în care a mers, încercând să afle de ce fratele său care se află în Germania, a votat în satul de baştină.

***

UPDATE: A început numărătoarea inversă pentru cetăţenii Republicii Moldova. La ora 23:45, după procesarea a aproximativ 97 la sută din procesele verbale, se constată o schimbare nu foarte mare. Astfel că liderul socialist Igor Dodon a acumulat 55,11 la sută din voturi, iar candidatul Partidului Acţiune şi Soldaritate, Maia Sandu a acumulat 44,89 la sută.

„Stau la bucătărie, mănânc si plâng, mâncarea mi se opreste in gât când văd toate astea. Îmi tremură mâinile ca la un alcoolic si mi-i frică să mă culc azi intr-o ţară democrată, iar mâine dimineaţă să mă trezesc în una socialistă. E dezastruos, e trist, e greţos să văd cum mutra lui adună procentaj. Mi-e silă de gunoaiele care-şi vând votul cu 300 de lei ca să voteze alt gunoi. Mă doare tot, iar ceea ce văd îmi nimiceşte orice rămăşiţă de speranţă. Mănânc si plâng. Oare cum va fi mâine?”, a scris o internaută pe contul de socializare Facebook.

„Trebuie de ieşit în stradă la revoluţie”, a adăugat o altă internaută.

„Nu trebuie să ne lăsăm călcaţi în picioare. Trebuie să ieşim la protest”, scriu tot mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi de rezulatatele alegerilor de până la această oră.

„Eu nu pot să cred ce se întâmplă... îmi plânge sufletul... cum poate să fie aşa ceva... să nu ajungă buletine de vot în partea Europei... dar în partea ruşilor nici un fel de lipsă”, a mai scris un cetăţean nedumerit de numătul mare de încălcări.

***

La 13 noiembrie, pen­tru pri­ma dată în ulti­mii 20 de ani, cetă­ţe­nii Republicii Moldova îşi aleg preşedintele prin vot direct. Cele peste 3 milioane de alegători au avut de ales în turul doi al scrutinului între socialistul Igor Dodon şi lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

După procesarea a peste 80,2 la sută dintre procesele verbale se atestă următoarele date: Maia Sandu – 42,95%; Igor Dodon – 57,05%.

Până la acest moment, din voturile de peste hotare au fost procesate doar 19 la sută din procesele verbale.

Rezul­ta­tele de la o sec­ţie de vota­re din Bucu­reşti: Maia San­du – 2907, Igor Dodon– 83 de votu­ri. La o sec­ţie din Mosco­va, situ­a­ţia este aproa­pe inver­să, cu Dodon obţinând apro­xi­ma­tiv 2700 de votu­ri, iar Maia San­du apro­xi­ma­tiv 300.

Potrivit datelor după închiderea secţiilor de vot, cea mai mare rată de participare la scrutin s-a înregistrat în municipiul Chişinău - 65,72%.

Cei mai mulţi dintre alegători au fost persoanele cu vârste între 25-40 de ani, 27,7%, şi 57-70 de ani, 27,5%, conform statisticilor date publicităţii de Comisia Electorală Centrală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor