Iohannis anunţă că vor fi epurate din instituţii “cohortele de pesedişti”

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedinte Klaus Iohannis a discutat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, despre necesitatea “reechilibrării bugetului” fără să fie tăiate salariile sau să fie blocată creşterea pensiilor. Astfel, sunt binevenite măsuri precum îngheţarea salariilor celor care ocupă funcţii de demnitate publică, sau concedierea “cohortelor de pesedişti” necalificaţi pentru funcţia ocupată.

“Având în vedere că guvernele eşuate PSD au împins, de la an la an, o cheltuială considerabil mai mare decât ar fi putut fi suportată din veniturile realizate, este clar că nu ne confruntăm doar cu situaţia de a avea un deficit pe anul în curs mult peste limita prevăzută - suntem deja în zona de peste 4%, - dar aceste efecte se vor propaga şi pe anii care vin. Trebuie să fim foarte realişti, nu se termină discuţia cu deficitul din anul acesta, fiindcă sunt cheltuieli care trebuie făcute. Eu am spus-o, Guvernul a spus-o: nu vrem să tăiem salarii, clar nu vrem să tăiem pensii, vrem să creştem pensiile. Or, pentru asta este nevoie de bani. Şi atunci, avem o situaţie pe care am numit-o o reechilibrare bugetară sau o reechilibrare a finanţelor publice care trebuie făcută gradual şi cu multă înţelepciune”, a explicat Iohannis.

De altfel, şeful statului a subliniat că este important ca anul viitor să se închidă cu un deficit aflat cu mult sub 4%, adăugând că “proiecţia de 3,6 aproximativ este o proiecţie care deja începe să reechilibreze bugetul”.

“Deci, dacă nu vrem nici să tăiem, ba să creştem pensii, dacă vrem să avem investiţii, dacă vrem să facem toate lucrurile propuse în programul de guvernare, e clar că e nevoie de bani. Dar pe de altă parte, e nevoie de o restrângere a cheltuielilor pentru a ne apropia iarăşi de 3% şi, în acest fel, dacă anul acesta se închide cu patru virgulă ceva la sută, anul viitor trebuie să se închidă, clar, cu mult sub 4% şi proiecţia de 3,6 aproximativ este o proiecţie care deja începe să reechilibreze bugetul, urmând ca în anii următori să revenim, cu cât mai repede, cu atât mai bine, într-o anvelopă care este rezonabilă”, a adăugat Iohannis.

Întrebat cum vede anunţul făcut de premierul Ludovic Orban privind îngheţarea salariilor celor care ocupă funcţii de demnitate publică, preşedintele a răspuns că “este oportună îngheţarea salariilor”.

În ceea ce priveşte concedierile din administraţia publică centrală şi locală pentru reducerea deficitului, şeful statului a precizat că acestea ar putea reprezenta o “soluţie parţială”, adăugând, însă, că problema cea mai mare este faptul că “au fost angajate cohorte de pesedişti care de cele mai multe ori nici nu s-au calificat pentru posturile respective”.

“PSD, dacă a văzut că pierde guvernarea, în ultimul moment a împins propriile găşti, ca să mă exprim aşa, şi este clar că dacă vrem să revenim, şi eu îmi doresc foarte mult, la o administraţie eficientă, suplă, este nevoie de restructurări. Persoanele care nu corespund din motive profesionale, evident, vor trebui să-şi caute altceva de lucru, iar adevăraţii profesionişti vor trebui să fie promovaţi, cooptaţi, pentru a reface eficienţa marilor sisteme, printre care se numără administraţia”, a punctat Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă primarii, în condiţiile în care anul viitor sunt alegeri, vor fi demotivaţi în cazul în care va fi implementat un pachet de reduceri de cheltuieli prezentat de ministrul Finanţelor, care prevede, printre altele, îngheţarea salariilor demnitarilor – categorie în care se află şi ei, Klaus Iohannis a susţinut că, în opinia sa, nu se va întâmpla acest lucru.

“Vor înţelege foarte bine această măsură cu valoare mai degrabă simbolică. Trebuie să vedem şi acest lucru şi - probabil vă amintiţi - am avut ieri o întâlnire cu Asociaţia Municipiilor din România şi bineînţeles că am discutat în cadru informal acest aspect. Sigur, au fost întrebări, dar în finalul discuţiei primarii au înţeles despre ce este vorba şi vor accepta această măsură”, a menţionat şeful statului.

Nu în ultimul rând, cu privire la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de stat, preşedintele a precizat că este de părere că statul român “nu îşi permite şi nu trebuie să îşi permită să se cumuleze la stat şi pensia, şi salariul”.

“Pe de altă parte, foarte mulţi specialişti şi-ar dori să rămână în activitate un pic mai mult timp. Şi acest lucru se poate. Dar atunci trebuie găsite metodele cele mai bune pentru a întrerupe, de exemplu, pensia, de a continua pe un salariu care este aferent funcţiei şi după un timp se poate reveni la pensie. Nu este, după părerea mea, bine să se continue cumularea pensiei cu salariul, încă o dată, la stat. Dacă cineva se pensionează şi se angajează în privat cred că nu trebuie să avem această limitare”, a conchis Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne