Mandatul ministrului Culturii, pe masa lui Cioloş. "Forţe retrograde, ostile schimbării se împotrivesc"
UPDATE. Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că, prin demisia lui Vlad Alexandrescu, toţi artiştii de la Operă se vor convinge că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate de care au nevoie.
"Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi cu speranţa că gestul său va contribui la detensionarea situaţiei de la Opera Naţională. Din păcate, un şir de decizii grele şi tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcţia pe care am dorit-o cu toţii. Reforma, atitudinea modernă, performanţa în instituţiile de cultură şi în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reuşit să le impună, cu excepţia acestei situaţii punctuale, nefericite şi grave de la Operă.
Dar această direcţie reformistă în ceea ce priveşte managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii şi este principala contribuţie pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă şi pentru care vreau să-i mulţumesc public. De asemenea, vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat şi care trebuie să meargă înainte: subscripţia publică pentru achiziţia "Cuminţeniei Pământului".
Mai sper ca decizia lui de astăzi să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situaţia şi fac un apel la toţi cei implicaţi în viitorul Operei Naţionale să înţeleagă că toleranţa reciprocă, dialogul şi conştiinţa responsabilităţii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe", a scris, pe reţeaua de socializare, premierul Dacian Cioloş.
* * *
UPDATE. Vlad Alexandrescu i-a transmis premierului Dacian Cioloş că, în situaţia în care forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore în spaţiul public, reforma pe care a început-o este periclitată şi, de aceea, îşi depune în mâinile sale mandatul de ministru al Culturii.
Vă prezentăm mai jos mesajul transmis, pe reţeaua de socializare, de ministrul Vlad Alexandrescu:
"Domnule Prim-Ministru,
În faţa rezistenţei opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţiez, să o dezvolt şi să o pun în practică în instituţiile de cultură din România, în faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea.
În mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat în primul rând să redau Ministerului Culturii credibilitatea şi importanţa pe care administraţia culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă. Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Naţional al Patrimoniului şi am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului naţional, în situaţia urgentă a deteriorării lui accelerate. Am iniţiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanţare prin care Statul Român poate cumpăra opere de artă românească de pe piaţa liberă prin subscripţie publică, iar cea dintâi operaţiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi.
Am cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Am dat expresie aşteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic şi natural de la Roşia Montană în Lista Indicativă UNESCO. Am intervenit direct în şantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piaţa Romană din Bucureşti şi din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor româneşti din instituţii pasive, în instituţii deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluţiilor inovatoare care să relaţioneze comunitatea muzeală cu cea creativă.
În aria industriilor creative, a dialogului cu societatea civilă culturală, a implicării expertizei existente pentru revitalizarea şi relansarea unor subiecte legate de spaţiul cultural emergent, am constituit grupuri de lucru, platforme şi modalităţi concrete şi dinamice de consultare publică. Permanentizarea lor este necesară pentru consolidarea unei reforme efective în cultură.
De asemenea, am încercat să aduc o viziune nouă şi să scot managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică.
În domeniul cinematografiei, am lansat un şantier vast menit să reechilibreze distanţa dintre reuşitele calitative ale cinematografiei româneşti în ţară şi în lume şi disfuncţionalităţile unui sistem administrativ şi instituţional vetust şi depăşit de viteza excepţională de evoluţie a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenţie între CNC-ul românesc şi CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul "Oraşe europene" de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele şantier dedicat filmului derulat în mandatul meu.
Sistematizarea şi predictibilizarea instrumentelor de susţinere financiară ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directă), lansarea programelor de finanţare prin concurs de proiecte CultIN şi ACCES şi începerea unui proces de reformare a AFCN sunt alte fapte ale mandatului meu, în condiţiile în care am preluat un minister în care o treime din posturi erau vacante şi salariile sunt cele mai mici din întregul sistem central-administrativ.
Strategia culturală sectorială, legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost şi ele pe agenda prioritară a mandatului.
În cele aproape şase luni de ministeriat, am întreţinut o comunicare intensă, zilnică, cu spaţiul public şi partenerii instituţionali, dorind astfel să transparentizez procesul decizional.
Am adus alături de mine oameni tineri, dinamici şi persoane cu bogată expertiză profesională, cu certitudinea că echipa pe care am construit-o va pereniza, în domeniul public, dinamica reformei.
Presiunea timpului, resursele limitate şi dorinţa de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credinţă au dus la explozii instituţionale neaşteptate şi la o situaţie intolerabilă la Opera Naţională, una dintre instituţiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcţionare modernă, europeană. Această situaţie nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerţia şi lipsa de acţiune consecventă nu o vor putea rezolva.
Domnule Prim-Ministru, mi-aş dori ca reformele pe care le-am iniţiat să fie continuate.
Cred că, în situaţia în care forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore în spaţiul public, reforma pe care am început-o este periclitată şi, de aceea, depun în mâinile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii."
* * *
UPDATE. La scurt timp de la aflarea veştii că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, ar putea fi nevoit să facă demisioneze, pe Facebook s-a anunţat un protest de susţinere pentru demnitar. Miercuri seară, de la ora 19:00, în faţa Guvernului sunt aşteptaţi sute de oameni.
"Demiterea ministrului,Vlad Alexandrescu,din funcţia de ministru al Culturii ar fi o greşeală uriaşă pe care premierul Cioloş ar face-o. Sintetizăm principalele activităţi iniţiate de dl Vlad Alexandrescu, care a demonstrat în cel mai scurt timp că alături de o echipă competentă poate redefini cultura românească, aducând-o la nivel de factor condiţional pentru o dezvoltare armonioasă şi sustenabilă a acestei societăţi", au declarat organizatorii protestului.
* Transparentizarea şi deschiderea către consultare publică a activităţii Ministerului Culturii
* Reforma internă a ministerului şi a serviciilor deconcentrate ale acestuia
* Susţinerea interesului public în promovarea şi protecţia operelor de artă de importanţă naţională
* Înfiinţarea platformei Cultura Vie pentru elaborarea şi includerea sectoarelor culturale independente în planificarea strategiei
culturale a României pentru perioada 2016-2020
* Înfiinţarea şi coordonarea grupului de lucru pentru Codul Patrimoniului în vederea armonizării şi actualizării legislaţiei care priveşte
tutela patrimoniului cultural, sub toate formele sale
* Susţinerea proiectelor de protecţie a patrimoniului cultural de care miniştrii precedenţi s-au dezis, precum Roşia Montană, clasând
întregul sit ca monument de importanţă naţională şi marcând includerea în lista UNESCO
* Respingerea fermă a intervenţiilor invazive asupra monumentelor istorice
* Dialog permanent şi întâlniri directe cu societatea civilă şi organizaţiile culturale
* Susţinerea, promovarea şi consolidarea sectorului industriilor culturale şi creative
* Formarea de noi proiecte de finanţare a activităţilor culturale precum CultIN sau ACCES ca instrumente de dezvoltare
* Atribuirea prin concurs şi criterii de performanţă a posturilor de conducere a instituţiilor publice de cultură, intrerupând astfel, în multe cazuri, lunga serie de interimate
* Intervenţii pe procese legislative care afectează protecţia patrimoniului cultural, luări de poziţie în Parlament
* Menţinerea unui dialog deschis şi relevant cu ministerele şi instituţiile statului
* * *
UPDATE. Demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nu a fost solicitată public, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, adăugând că săptămâna viitoare Corpul de control al premierului va merge la Opera.
* * *
Premierul Dacian Cioloş i-ar fi solicitat demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pe fondul scandalului de la Opera Naţională, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Dacă informaţia se confirmă, aceasta ar fi a treia demisie din Guvernul Cioloş. În urmă cu puţin timp, Ana Costea şi Aura Răducu şi-au dat demisia de la conducerea Ministerului Municii, respectiv Ministerului Fondurilor Europene.
Ştire in curs de actualizare