Iohannis a promulgat legea care îi încurajează pe evazionişti

Klaus Iohanis (Epoch Times Romania)
Ana Ion
10.05.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit.

Anterior promulgării, USR a cerut ca legea să fie retrimisă în Parlament pentru reexaminare. Şeful statului nu a luat însă în considerare această opţiune, deşi acest act normativ a stârnit vii critici în societatea civilă fiind văzut efectiv că o încurajare la evaziune.

Anterior, Curtea Constituţională a respins sesizarea vizând acesta lege depusă de USR şi Forţa Dreptei. Motivarea decizie CCR a fost publicată în data de 8 mai a.c. iar două zile mai târziu preşedintele Klaus Iohannis a promulgat controversata lege.

Legea, iniţiată de liderii coaliţiei la putere, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă a fost trecută pe repede înainte în Parlament în decembrie 2023, în stilul consacrat al partidelor la putere, mai exact în prag de sărbători.

Actul normativ dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă evazionistul plăteşte în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. În cazul în care e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniştii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale începute de către procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor