Tomac: "AEP nu ne-a virat nici acum sumele blocate. Asta ne împiedică susţinerea campaniei electorale"

Eugen Tomac (Facebook/tomaceugen)
Loredana Diacu
20.05.2024

Liderul PMP Eugen Tomac susţine că partidul pe care îl conduce e în imposibilitatea de a face campanie electorală pentru că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a deblocat nici acum banii cuveniţi de la bugetul de stat.

”AEP nu ne-a virat nici acum sumele blocate. Am trimis adrese oficiale către AEP în ultimele 20 de zile, dar nu am primit nici un răspuns oficial. Practic, prin faptul că nu ne deblochează subvenţia, ne împiedică susţinerea campaniei electorale. Noi nu putem lua împrumuturi ca partid pentru că avem conturile blocate, nu putem să ne finanţăm campania”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

AEP a blocat banii încă din 2023 pe motiv că partidul nu şi-a clarificat situaţia conducerii. Între timp însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încă din 19 martie că PMP are o conducere aleasă statutar şi că protocolul de constituire a alianţei PMP-USR- Forţa Dreptei respectă legislaţia. Înalta Curte a anulat astfel o decizie a Biroului Electoral Central, care a respins protocolul alianţei electorale pe motiv că PMP nu are o conducere aleasă legal. Printre membrii BEC se numără şi Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Revenind la declaraţiile lui Tomac, preşedintele PMP a acuzat lipsa egalităţii de şanse în campania electorală:

”În timp ce PSD şi PNL primesc banii de la buget, PMP nu îi primeşte şi nu poate face campanie pentru Nicuşor Dan sau pentru sutele de candidaţi la consilii judeţene, primării de oraşe şi consilii locale. Degeaba AEP ne va vira banii în iunie, după alegeri, noi avem nevoie de finanţare acum, în plină campanie electorală”, a explicat el.

Întrebat de G4Media de ce AEP nu virează sumele de la buget, Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a declarat că ”Eugen Tomac m-a sunat astăzi şi mi-a mulţumit pentru faptul că am depus toate demersurile necesare. Dar deschiderea de credite se face într-o lună, iar în prima decadă a lunii iunie se vor face plăţile. Orice plată se face în luna următoare depunerii cererii. Abia în luna mai a rămas definitivă decizia în justiţie şi au depus actele, cel mai repede posibil plata se va face în prima decadă din luna iunie”.

AEP a suspendat subvenţiile de la bugetul de stat pentru Partidul Mişcarea Populară (PMP) în iunie 2023. Suspendarea fondurilor, notificată la finalul lunii iunie, a venit la două săptămâni după ce PMP a început discuţiile cu USR pentru realizarea unei alternative de dreapta la coaliţia PSD-PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor