Ioan Ghişe, despre protestul de la Cotroceni: “Noi ne plimbăm. Este adevărat că în timpul plimbării, unii dintre cetăţeni scandează lozinci”

Ioan Ghişe şi Ion Ciochină
Ioan Ghişe şi Ion Ciochină (Epoch Times România)

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă protestul său neautorizat în faţa Palatului Cotroceni nu încurajează cumva oamenii la participarea la acţiuni de nesupunere civică, senatorul PNL Ioan Ghişe a declarat, în cadrul conferinţei de presă de vineri de la Senat, că doar “se plimbă în jurul Palatului Cotroceni câte o jumătate de oră sau o oră în fiecare zi” şi că în acelaşi timp “este adevărat că în timpul plimbării, unii dintre cetăţeni scandează lozinci”.

“După cum am anunţat marţi, în urmă cu patru zile, iniţial noi doi, domnul Ciochină şi cu mine, mai apoi şi alţi oameni, ne plimbăm în jurul Palatului Cotroceni câte o jumătate de oră sau o oră în fiecare zi. Cei care gândesc, simt şi apreciază ca noi se plimbă şi ei. Există, din câte cunosc, persoane juridice, organizaţii neguvernamentale care au autorizaţie pentru miting. Noi ne plimbăm. Este adevărat că în timpul plimbării, unii dintre cetăţeni scandează lozinci. Trebuie să vă spun că este o chestiune de fond, anume aceea că votul valabil exprimat, confirmat de către Biroul Electoral Central ca legal exprimat, reprezintă voinţa poporului exercitată prin referendum. Aşadar, niciun grup şi nicio persoană nu pot în numele poporului să exercite în nume propriu suveranitatea. Noi apreciem şi nu doar noi doi, ci mulţi cetăţeni din ţară, probabil că milioane, că voturile noastre nu pot fi furate prin încălcarea ordinii constituţionale şi a prevederilor legale. În faţa acestei situaţii de o gravitate ieşită din comun într-o democraţie europeană apreciem că este de datoria noastră să luăm atitudine, iar plimbarea noastră este un gest civic”, a explicat, pentru publicaţia Epoch Times, Ioan Ghişe.

Deşi Ioan Ghişe a precizat că doar “se plimbă” în jurul Palatului Cotroceni şi ocazional “scandează lozinci”, juristul Ion Ciochină a confirmat, pentru reporterii Epoch Times, că manifestaţia este o formă de protest care trebuie percepută în “calitate de votant” şi care nu necesită “avizul sau acordul cuiva, fiindcă autoritatea reală în stat în ţara asta suntem noi cetăţenii”.

“Da, este un tip de protest pe care dumneavostră trebuie să-l percepeţi, în calitatea de votant, că avem toţi dreptul de a manifesta nemulţumirile prin protest paşnic, fără să avem nevoie de niciun aviz sau acord al cuiva, fiindcă autoritatea reală în stat în ţara asta suntem noi cetăţenii şi avem dreptul să ne spunem punctele de vedere oricând şi sub orice formă, cu singura obligaţie, pe care ne-am asumat-o prin votarea Constituţiei, aceea de a fi o formă paşnică şi fără arme”, a completat Ion Ciochină pentru publicaţia noastră.

La o zi după citirea în Parlament a deciziei Curţii Constituţionale (CC) de invalidarea a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, senatorul PNL Ioan Ghişe s-a plimbat prin faţa Palatului Cotroceni, în semn de protest faţă de întoarcerea lui Băsescu în funcţia de şef al statului.

Pe pancartele sale scria "Poporul a decis, Băsescu e demis" şi "Poporul roman este suveran". Ghişe fiind însoţit de de un consilier. Totodată, acesta a precizat că gestul său este simbolic şi nu a cerut susţinerea partidului pentru protestul său.

De altfel, protestul senatorului PNL, contra preşedintelui Traian Băsescu, nu este susţinut decât de o parte din colegii săi de partid. În timp ce vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, s-a declarat alături de Ghişe în demersul său din faţa Palatului Cotroceni, vicepreşedintele Relu Fenechiu nu a dorit să sprijine acest protest.

“Eu susţin orice acţiune de demitere a lui Traian Băsescu. Nu e genul meu să protestez, cu toate că am putea ajunge în situaţia asta la un moment dat. Cert este ca românii sunt supăraţi pe noi că nu ne-am terminat treaba”, a declarat Relu Fenechiu.
Eugen Nicolaescu susţine că sunt multe forme de protest, iar cea aleasă de Ghişe nu este cea mai bună. Senatorul Mircea Diaconu nu crede nici el că este momentul pentru astfel de proteste.

De asemenea, peste 150 de persoane au protestat joi, în zona Palatului Cotroceni, faţă de revenirea lui Traian Băsescu în funcţia de şef al statului. Manifestanţii, printre care se numără şi Ioan Ghişe, au mers în jurul reşedinţei prezidenţiale şi au scandat "Jos Băsescu!" şi au purtat pancarte pe care scria "Votul meu a fost furat" şi "Eu nu te-am votat".

Ghişe: Dacă Parlamentul ar fi dezbătut luni propunerile mele nu am fi avut acum un "preşedinte suspendat" la Cotroceni

Senatorul PNL Ioan Ghişe a propus luni în cadrul şedinţei de plen reunit a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat, unde a fost citită şi decizia CCR prin care a fost invalidat referendumul, un proiect de hotărâre prin care să se ia act de deciziile Biroului Electoral Central şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7.4 milioane de roman.
Dezbaterea propunerii lui Ghişe a fost reprogramată pentru şedinţa din Parlament, din data de 3 septembrie.

La întrebarea unui reporter Epoch Times dacă va avea susţinerea colegilor liberali şi a USL-ului în dezbaterea de luni a Parlamentului a proiectului de hotărâre propus, senatorul PNL a replicat că dacă Parlamentul nu ar fi amânat această dezbatere “nu am fi ajuns în situaţia de acum, ca din eroare sau din culpa preşedintele suspendat să se ducă să exercite o funcţie pe care, acum când vorbim, nu o poate exercita pentru că în urma invalidării referendumului situaţia sa juridică este cea conform hotărârii 33/2012 a Parlamentului din 6 iulie şi anume de preşedinte suspendat”.

“Aici problema este de natură constituţională, o problemă a cetăţenilor României şi una de funcţionare a autorităţilor şi instituţiilor publice într-un cadru constituţional. PNL, la fel ca celelalte partide parlamentare, este chemat să soluţioneze prin finalizarea procedurilor referendumului, după ce se va constata în Parlament în urma dezbaterii că ne aflăm într-o încălcare a ordinii de drept. Presupun că luni dimineaţă cel târziu organismele de conducere ale PNL vor analiza şi vor decide asupra modului cum, după începerea sesiunii parlamentare ordinare, se va acţiona din perspectiva PNL. Repet, am făcut acest demers în calitate de cetăţean care percep şi înţeleg situaţia exact în acelaşi mod ca şi domnul jurist Ion Ciochină şi în calitate de senator am acţionat prin pârghiile constituţionale şi legale pentru ca propunerile pe care le-am formulat luni, 27 august, să fie dezbătute în Parlament, acesta fiind organul reprezentativ suprem al poporului român suveran. Aşadar, probabil că în urma acestei conferinţe de presă, probabil că parlamentarii vor reflecta în zilele următoare şi săptămâna viitoare când începe sesiunea ordinară a Parlamentului, se vor apleca cu multă atenţie pentru a soluţiona această situaţie de inversare a ordinii de drept”, a explicat Ioan Ghişe.

Prin urmare, liberalul a precizat că Traian Băsescu poate fi acuzat de "uzurpare de suveranitate" prin încălcarea prevederilor art.2 alin.2 din Constituţie şi a Hotărârii nr.33/2012 a Parlamentului, care "statuează faptul că Traian Băsescu este suspendat din funcţia de preşedinte începând cu data de 6 iulie 2012".

În plus, senatorul PNL a adăugat că Traian Băsescu şi-a reluat atribuţiile de preşedinte, reinstalându-se la Palatul Cotroceni fără a avea dreptul constituţional şi legal să facă acest lucru.

Ghişe: Kovesi nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale în urma situaţiei create de referendum

În documentul prezentat vineri, numit “Apel pentru ordine constituţională”, Ioan Ghişe cere Parlamentului să ia act şi să acţioneze în consecinţă vis-à-vis de procurorul general Codruţa Kovesi, din cauza că "nu şi-a îndeplinit obligaţiile constituţionale, în urma situaţiei create de referendumul pentru demiterea preşedintelui", acţionând nerecorespunzător legii.

De asemenea, senatorul PNL solicită procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie să se sesizeze cu privire la încălcarea ordinii de drept de către judecătorii CC prin decizia de invalididare a referendumului, care, conform lui Ghişe, "a dus la dereglarea ordinii constituţionale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne