Decizia CC, citită în plenul Parlamentului. Urmează publicarea în Monitorul Oficial, după care Băsescu poate reveni la Cotroceni

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din Parlament, 27 august
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din Parlament, 27 august (Epoch Times România)

Update 2: Decizia CC cu privire la invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost citită în cadrul şedinţei de plen din Parlament de către judecătorul Mircea Ştefan Minea. Astfel,potrivit deciziei CC se constată că "la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unu pentru ca referendumul să fie valabil. La data publicarii hotărârii în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial, domnul Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de preşedinte".

Atunci când judecătorul Minea a început să citească hotărârea Curţii prin care Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni în funcţia de şef de stat, parlamentarii USL au părăsit sala.

Solicitarea anterioară a membrului PNL Ioan Ghişe de a amâna cu două zile prezentarea deciziei CC în legătură cu rezultatul referendumului, p0entru ca CC să prezinte Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii de desfăşurare a referendumului naţional şi să confirme rezultatele acestuia, a fost respinsă în Parlament cu 20 de voturi "pentru", 196 "împotrivă" şi 21 de abţineri.

După o întârziere de două ore a începerii şedinţei, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a anunţat că în sală erau prezenţi 238 de senatori şi deputaţi, inclusiv membrii Biroului Permanent, şi 103 absenţi, dintr-un total de 431. Astfel, a fost îndeplinit cvorumul necesar pentru citirea hotărârii CC.

La şedinţa de luni din Parlament au fost prezenţi numai patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv preşedintelec CC Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Antoanella Motoc şi Mircea Ştefan Minea.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, următoarea şedinţă de plen reunit a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat va avea loc pe 3 septembrie.

Update 1: În şedinţa din Parlamentul României de luni, care are pe ordinea de zi citirea hotărârii Curţii Constituţionale (CC) prin care a fost invalidat referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor Eugen Nicolăescu a precizat că grupurile parlamentare USL nu sunt prezente în sală pentru că ei consideră că decizia CC este ilegală.

"Ştim ce are pe ordinea de zi şedinţa de plen de astăzi, ştim că trebuie să ni se citească hotărârea Curţii Constituţionale. La nivelul grupurilor parlamentare PSD şi PNL au avut loc discuţii. Aceştia sunt îngrijoraţi de modul în care Curtea Constituţională a rezolvat cu ghilimelele de rigoare rezultatul referendumului. Colegii noştrii cred ca ceea e a făcut CCR e în afara legalităţii. Colegii noştrii din grupurile parlamentarea USL consideră că decizia CC este departe de legalitate. Astfel, vă solicităm o pauză de o jumătate de oră pentru a ne putea consulta", a declarat Eugen Nicolăescu.

Luând act de cerinţa deputatului PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a hotărât ca şedinţa de plen reunit a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat pentru a lua cunoştinţă de decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu să fie din nou amânată cu o jumătate de oră. Astfel, Valeriu Zgonea a anunţat că şedinţa, programată iniţial pentru ora 15.00, va începe la ora 16.40.

Monica Macovei: Pentru citirea deciziei CC în Parlament nu este nevoie de cvorum

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni că pentru şedinţa de plen din Parlament în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire.

"În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale", a explicat Macovei.

***

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a precizat luni că şedinţa de plen reunit a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu se amână cu o jumătate de oră pentru că nu se întruneşte cvorumul necesar. În sală sunt prezenţi doar 190 de senatori şi deputaţi dintr-un total de 431.

“Din 431 de parlamentari şi senatori sunt prezenţi şi au semnat pentru participarea la şedinţa din plen a Parlamentului numai 190. Astfel începerea şedinţei se amână cu o jumătate de oră pentru ca liderii partidelor să-ţi cheme colegii în sală”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL, a spus luni că foarte mulţi parlamentari ai PNL nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit. El a precizat că aceştia au luat o decizie "individuală de boicot" şi nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CCR pe care o consideră incorectă. În Parlament există în prezent 83 de reprezentanţi ai PNL.

Totodată, preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat luni, înainte de începerea şedinţei comune a parlamentarilor din Camera Deputaţilor şi Senat pentru citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, că hotărârile membrilor PNL de a boicota individual participarea la şedinţă „sunt copilării”.

Senatorului PNL Ioan Ghişe a anunţat deja că a pregătit un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să decidă valabilitatea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, iar acesta să fie înlăturat de la Palatul Cotroceni. În opinia lui Ghişe, cvorumul de prezenţă nu este obligatoriu, dacă Parlamentul va decide să-l demită pe şeful statului. El a invocat articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne