Investitorii se retrag din Rusia de teama aplicării unor noi sancţiuni americane

Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)
Andrei Popescu
27.12.2017

Mulţi investitori străini par să folosească ultimele zile ale acestui an pentru a-şi retrage banii din Rusia pe fondul temerilor că aplicarea unor noi sancţiuni americane în 2018 ar viza oligarhi ruşi şi corporaţii de stat apropiate de Kremlin, potrivit rapoartelor media de marţi.

Această situaţie de pe piaţa rusă înainte de sfârşitul anului pare să fie o inversare a situaţiei de la începutul lui 2017, când a crescut numărul de investiţii străine, investitorii presupunând ca va avea loc o dezgheţare a relaţiilor ruso-americane sub administraţia preşedintelui Donald Trump, precizează un raport al ziarului financiar rus Kommersant.

Kommersant a susţinut că proeminenta firmă Bank of America Merrill Lynch de pe Wall Street se aşteaptă ca Rusia să înregistreze o scădere globală a investiţiilor străine de aproximativ 1 miliard de dolari, ca urmare a exodului din ultimele zile ale acestui an.

Bank of America Merrill Lynch a declarat că sancţiunile americane se conturează ca un eveniment de tipul “lebăda neagră” pentru economia Rusiei în 2018, însemnând că ar putea declanşa un potenţial exod dezastruos pe pieţele ruseşti precum cel care a provocat o prăbuşire cu 30% a rublei în ultimele 10 zile ale anului 2014, susţine publicaţia The Moscow Times.

Herman Gref, director general al Sberbank, a afirmat pentru The Financial Times că în opinia lui există mici şanse ca SUA să impună sancţiuni stricte oligarhilor ruşi şi corporaţiilor deţinute de stat pe baza unei legi semnate de Trump în cursul verii.

Dar, dacă astfel de sancţiuni sunt impuse, atunci “Războiul Rece ar părea o joacă de copii”, a mai declarat Gref pentru Financial Times în 24 decembrie.

Cele mai devastatoare noi sancţiuni ar fi excluderea băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi electronice SWIFT, a menţionat The Financial Times, o mişcare pe care a descris-o ca fiind o “opţiune nucleară” pe care statele occidentale au ezitat să o folosească începând cu 2014, când au fost aplicate primele sancţiuni împotriva Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor