Întrebări capcană la interviul de angajare

Interviu (Facebook)
A. D.
03.03.2015

Pentru cei care nu au reuşit să acceseze un loc de muncă de ceva vreme, a obţine un interviu poate să reprezinte, în sine, o mică victorie. Despre cum trebuie să arate un CV am discutat într-un articol anterior. Vă vom prezenta întrebări capcană cu care vă puteţi confrunta la angajare.

Mai trebuie să ştiţi că odată obţinut un interviu, nu sunteţi singurul aşa că asiguraţi-vă că faceţi tot ce trebuie pentru a ieşi învingător din cursa cu ceilalţi candidaţi!

În timpul interviului trebuie să-i demonstraţi angajatorului că aveţi răspunsuri la toate întrebările, fie că sunt întrebări incomode sau întrebări capcană, aşa că trebuie să faceţi faţă oricărei situaţii. Companiile care fac angajări şi-au format un registru de întrebări preferate, care, de cele mai multe ori, sunt menite să pună în dificultate candidaţii. Puteţi să refuzaţi să răspundeţi la o întrebare foarte personală sau incomodă, dar trebuie să rămâneţi sinceri.

Cele mai des întâlnite întrebări capcană la interviul de angajare:

1. Spuneţi-mi ceva despre dumneavoastră.

Un bun răspuns ar putea fi dat dacă veţi înţelege ceea ce angajatorul doreşte să audă. Şi anume un sumar al experienţei dvs şi motivele pentru care credeţi că sunteţi candidatul potrivit pentru post. Puteţi crea în avans un scurt “advertorial” care să conţină: un sumar al experienţei recente (maxim 10 ani), studiile şi certificările relevante pentru post, abilităţile şi realizările specifice care corespund cu cerinţele postului.

Cel mai slab răspuns: Ce aţi dori să ştiţi?

2. Cum v-aţi descrie într-un cuvânt?

De ce întreabă angajatorii acest lucru? Deoarece aceştia vor să afle tipul de personalitate al angajatului, dacă se potriveşte cu profilul firmei şi cât de încrezător este acesta în percepţia de sine.

Poate fi privită ca o provocare, deoarece nimeni nu ştie cu adevărat ce tip de personalitate caută angajatorul.

Majoritatea angajatorilor de astăzi sunt în căutarea de "jucători de echipă" care fac faţă la situaţii sub presiune, sunt optimişti, cinstiţi, de încredere şi dedicaţi muncii lor.

Cel mai slab răspuns: să nu vă puteţi descrie într-un singur cuvânt

3. Care sunt punctele dvs. forte?

Specialiştii spun că răspunsul trebuie să includă abilităţi concrete şi demonstrabile prin exemple, care să fie relevante pentru conţinutul postului.

De exemplu: am capacitatea de a genera vânzări: am reuşit să aduc 10 clienţi noi la compania anterioară, care au adus o creştere a volumului de încasări cu 10% peste target în primul an.

Cel mai slab răspuns : Sunt un om de echipă, sunt comunicativ, etc.”, care sunt deja supra-utilizate şi au devenit goale de conţinut şi greu de demonstrat prin exemple.

4. Care sunt punctele dvs. slabe?

Prezentaţi un exemplu de abilitate pe care aţi dezvoltat-o în timp şi care a reprezentat o provocare la începutul carierei.

Cel mai slab răspuns: “Nu am niciun punct slab” sau “Sunt perfecţionist, am prea multă încredere în oameni”, care sunt supra-utilizate.

5. Ştiţi să spuneţi „ nu” ?

Angajatorul vrea să cunoască capacitatea dumneavoastră de a lua decizii, dacă ştiţi să vă susţineţi decizia în momentul în care un coleg nu o apreciază. Daţi exemple profesionale.

6. Ne puteţi da un motiv pentru care cineva nu şi-ar dori să lucreze în aceeaşi echipă cu dvs.?

Specialiştii spun că angajatorii doresc să ştie dacă aveţi probleme de personalitate evidente şi cum priviţi conceptul de muncă în echipă. Răspunsul la această întrebare trebuie să fie gândit foarte bine, în aşa fel încât să nu daţi impresia de auto-modestie.

Un bun răspuns ar putea fi: "în general am avut norocul să am parte de relaţii bune de colegialitate. Totuşi, singura problemă pe care am avut-o într-o astfel de situaţie a fost atunci când am dorit să schimb echipa, deoarece am vrut să evoluez".

Cel mai slab răspuns: O replică precum "nu pot găsi un motiv pentru care cineva nu şi-ar dori să lucreze în aceeaşi echipă cu mine" ar insulta intervievatorul pentru faptul că s-a gândit la o astfel de întrebare.

7. Dacă aţi putea lucra pentru o altă companie, care ar fi aceasta?

Managerii doresc să stabilească dacă sunteţi serioşi în ceea ce-i priveşte, precum şi nivelul de loialitate. De asemenea poate fi o întrebare capcană pentru a vă verifica dacă aţi aplicat şi la alte companii de profil pe acelaşi post.

S-ar putea să fiţi prins în discuţii cu aspect pozitiv legate de alte firme, iar acest lucru ar putea stârni îndoieli în ceea ce vă priveşte.

Un răspuns bun ar fi "am făcut cercetări serioase, iar compania dumneavoastră se potriveşte cel mai bine cu pregătirea mea de până acum".

Cel mai slab răspuns: o companie adversă

8. Care sunt aşteptările dvs. salariale?

Încercaţi să evitaţi răspunsul în cazul în care întrebarea intervine foarte devreme în procesul de selecţie (de exemplu la interviul telefonic). Arătaţi-vă flexibil şi interesat mai degrabă de oportunitatea de carieră reprezentată de postul vacant. În cazul în care totuşi trebuie să daţi această informaţie, oferiţi un interval mai larg şi adaugaţi că sunteţi dispus să discutaţi la momentul ofertei.

Cel mai slab răspuns: “Nu sunt dispus să accept un salariu mai mic de 3.000 de euro. Cât oferiţi?“

9. De ce aţi părăsit compania anterioară?

Potenţialul angajator caută aspecte negative, mai ales dacă vechimea poziţiei pe care o ocupaţi în momentul de faţă sau aţi ocupat-o este scurtă. Ei încearcă să afle dacă aveţi probleme la locul de muncă sau dacă vă plictisiţi repede.

Angajatorii speră că sunteţi în căutarea unei poziţii mai solicitante, care să se potrivească mai bine aptitudinilor pe care le aveţi în prezent.

În cazul unei reorganizări, spuneţi exact care a fost realitatea: “Compania a trecut printr-o reorganizare la nivelul mai multor departamente şi postul pe care îl ocupam, împreună cu altele, au fost desfiinţate. Acest lucru nu a avut legătură cu performanţa individuală.”

“Simţeam că am realizat tot ce puteam să realizez în acea companie şi sunt în căutarea unui post care să îmi permită să mă dezvolt în continuare”

Cel mai slab răspuns: “Am fost concediat din cauză că nu m-am integrat în echipă”. Sau “A fost o răzbunare personală a şefului meu.”

10. Ce faceţi în timpul liber ? Ce pasiuni aveţi ?

În timpul interviului angajatorul încearcă să destindă atmosfera, dar trebuie să fiţi atent deoarece el continuă să vă analizeze şi încearcă să vă înţeleagă personalitatea.

Nu orice interviu de angajare este previzibil, iar întrebările capcană pot fi chiar şocante

Google, Microsoft, Facebook sunt cunoscute pentru întrebările capcană pe care le pun pentru a vedea cât de isteţi sunt potenţialii angajaţi. Ideea nu este doar a lor, iar site-ul GlassDoor.com a întocmit la un moment dat un top al celor mai neobişnuite întrebări capcană de la interviurile de angajare:

Procter&Gamble - Vinde-mi un stilou invizibil

Facebook - Sunt 25 de cai de curse la hipodrom şi trebuie să-i cronometrezi cinci ture fără ceas. Alege cei mai rapizi trei cai din cel mai mic număr de curse

Citigroup - Ce strategie ai la tenis de masă?

Google - Urci o scară. De fiecare dată, poţi face un pas sau doi. Această scară are "n" trepte. În câte modalităţi o poţi urca?

Gryphon Scientific - Câte umbreluţe de cocktail sunt în Statele Unite la un moment dat?

Enterprise Rent-A-Car - Ar fi OK dacă din 10 clienţi 7 ţi-ar răspunde "nu"?

Pottery Barn - Dacă aş fi duhul din lampă şi ţi-aş putea oferi jobul visurilor tale, care ar fi acela?

Kiewit Corp. - Cu ce te jucai atunci când era copil

Brown & Brown Insurance - Cum ţi-ai cataloga viaţa pe o scală de la 1 la 10?

Multe companii au renunţat în ultimul timp la astfel de întrebări capcană în timpul interviului, având în vedere că specialiştii în resurse umane au ajuns la concluzia că sunt inutile, deoarece nu arată absolut deloc potenţialul viitorului angajat.

"Am descoperit că întrebările-capcană reprezintă o pierdere de timp. Câte benzinării există în Manhattan? Câte mingii de golf intră într-un avion? O prostie. Ele nu ne ajută deloc să ne dăm seama despre abilităţile candidatului, ci doar îl fac pe recruiter să se simtă superior", a precizat Laszlo Bock, vicepreşedintele departamentului de Resurse Umane de la Google. În schimb, compania americană adresează acum întrebări bine structurate, legate de fostul loc de muncă.

Cele mai multe întrebări capcană de la un interviu pentru angajare pot viza autocaracterizarea. Un candidat care nu admite că are puncte slabe va fi considerat lipsit de onestitate. De asemenea, este preferat ca un candidat să admită când are zone de îmbunătăţit şi să ofere exemple care arată că lucrează la aspectul respectiv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor