Interzis în unele state UE, "putinistul" Dughin lansează o carte la Bucureşti. Ciucu critică Primăria

Evenimentul revistei DOR dedicat protestelor pentru apărarea statului de drept declanşate de adoptarea OGU 13 nu şi-a găsit loc într-o instituţie patronată de primărie, în schimb lansarea de carte a ideologului lui Putin da.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

Pentru un eveniment al revistei DOR despre protestele anti-OUG 13 din iarnă nu s-a găsit spaţiu la Teatrul Excelsior, instituţie aflată tot în subordinea Primăriei Capitalei, însă pentru "putinistul" Dughin, s-a putut organiza o conferinţă într-o instituţie aflată în subordinea primăriei conduse de Gabriela Firea, remarcă, pe Facebook liberalul Ciprian Ciucu.

Postarea lui Ciucu vine în contextul în care Alexander Dughin, cunoscut opiniei publice ca "ideologul" lui Putin, şi-a lansat miercuri, la Bucureşti, volumul "Destin eurasianist" – o antologie de texte traduse în română de Iurie Roşca, fost vicepremier al Republicii Moldova.

"Dughin este un propagandist al statului autoritar, împotriva democraţiei liberale, pe model putinist.

Universitatea Populară „Ioan I. Dalles” îi organizează o lansare de carte de propagandă anti-occidentală şi anti-democractică. Acest om a militat pe faţă pentru război împotriva Occidentului.

Universitatea Populară „Ioan I. Dalles” este în subordinea CGMB. Consider că democraţia liberală trebuie apărată împotriva duşmanilor ei şi acest fascist nu este bine-venit nici în România şi cu atât mai puţin într-o instituţia publică a Bucureştiului.

Nu pot să nu remarc cum pentru revista DOR nu se găseşte spaţiu la Teatrul Excelsior pentru un eveniment dedicat protestelor împotriva OUG13 de anul acesta, dar repede, pentru putinistul Dughin, "se organizează" (a se remarca implicarea") o conferinţă.

Zic acestea în calitatea mea de consilier liberal în CGMB", scria Ciucu pe pagina sa de socializare înaintea evenimentului.

Merită menţionat că ideologul rus are interdicţie de intrare în Statele Unite ale Americii şi în Canada. În 2014, i-a fost refuzată inclusiv intrarea în Ungaria, iar în 2016, acelaşi lucru s-a petrecut când a încercat să ajungă în Grecia, arată republica.ro. În România, Dughin nu a întâmpinat însă niciun obstacol, ba chiar i-a fost organizată lansarea de carte într-o instituţie de stat.

Dughin a mai fost în România şi în septembrie 2013, întâlnindu-se cu Adrian Năstase la Fundaţia Titulescu.

Despre Dughin

Născut în 1962, fiul unui înalt membru al spionajului militar sovietic, Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre învierea unui imperiu rus care să reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste şi apropiat al Kremlinului şi armatei ruse; este cunoscut pentru cartea sa "Bazele geopoliticii" şi ca un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin mişcările politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolşevic Naţional, Frontul Bolşevic Naţional sau Partidul Eurasia.

În 1979, Dughin s-a înscris la Institutul de Aviaţie al Moscovei, dar a fost exmatriculat în al doilea an de studiu din cauza rezultatelor academice slabe. Acest fapt nu l-a oprit pe Dughin să prezinte o diplomă de absolvire la prezentarea tezei sale în faţa Consiliului Academic al Universităţii de stat Rostov. Diploma respectivă provenea de la Institutul de Inginerie Novorcherkassk, însă nu se cunoaşte nici până în acest moment când l-a absolvit.

În 1980, împreună cu Geydar Dzhemal, Dughin s-a înrolat în cercul ”Ordinului Negru SS”, fondat şi condus de Yevgeny Golovin (aşa-numitul ”Reichsfuhrer”), unul dintre primii membri ai ”noii drepte” ruseşti. Încă de atunci, Dughin se consideră un discipol al lui Golovin.

În 1988, Dughin şi Dzhemal s-au înrolat în Frontul Naţional Patriotic Memorandum al lui Dimitri Vasilyev, însă, la scurt timp după, Dughin a fost dat afară din cadrul organizaţiei.

Conform comunicatelor oficiale, Dughin a fost dat afară din cauza ”contractelor întreţinute cu reprezentanţii cercurilor oculte şi sataniste dizidente" şi, în particular, cu scriitorul Yuri Mamleyev.

Din 1990 şi până în 1992, Dughin a lucrat la arhivele declasificate ale KGB, pe care le-a folosit la publicarea unor serii de articole, a unor cărţi şi la lansarea unui program de televiziune denumit ”Secretele Secolului”.

Un an mai târziu, reconstrucţia şi distrugerea Uniunii Sovietice l-au determinat pe Dughin să-şi schimbe atitudinea faţă de regimul sovietic şi comunist. Acesta a analizat înfrângerea USSR-ului în timpul Războiului Rece dintr-un punct de vedere geopolitic degenerat – ”civilizaţia maritimă” (atlantică) a câştigat în faţa ”civilizaţiei terestre”.

Treptat, Dughin şi-a alcătuit o nouă ideologie bazată pe un talmeş-balmeş de idei marxiste, bolşevic-naţionaliste combinate cu ortodoxia pravoslavnică, bazată pe ideologia noii stângi şi pe "metafizica consumerismului", ducând un pas mai departe coruperea religiei de către comunişti prin implicarea acesteia în geopolitică.

În 1993, Dughin a apărat Sovietul Suprem al Rusiei, iar căderea Parlamentului a devenit pentru el o tragedie personală. La scurt timp după, Dughin a creat Partidul Naţional Bolşevic (PNB) împreună cu Eduard Limonov şi Yegor Letov, aflându-se într-o opoziţie ireconciliabilă cu preşedintele de atunci, Boris Elţîn. La acel timp, partidul acestora era binecunoscut pentru viziunile radicale, antiliberale şi antiamericane.

În anii următori, Dughin a publicat, în calitate de lider ideologic al PNB, un număr mare de texte radical-politice şi "metafizice" ce se diferenţiau de restul scriiturilor prin natura lor metaforică.

Pe parcurs, Dughin a dezvoltat şi un interes în aşa-zisele ritualuri vechi al ortodoxiei ruseşti, ce l-ar fi făcut să promoveze păstrarea mai multor ritualuri şi credinţe vechi.

În 1998, Dughin şi Limonov au luat-o pe drumuri diferite. După despărţire, Dughin a devenit consilierul lui Gennady Seleznyov, şeful Dumei de Stat, iar din 1999 a condus Centrul de Expertize Geopolitice al Consiliului Securităţii Naţionale afiliat şefului Dumei de Stat. În tot acest timp, Dughin lectura pentru membrii Statului Major al Rusiei.

Cu venirea lui Vladimir Vladimirovici Putin la putere, activitatea politică a lui Dughin s-a transformat, devenind dintr-un opozant radical al guvernului anterior un loialist al guvernului actual de la Kremlin, iar în prezent, acesta coordonează din cercul intim al lui Putin ambiţiile eurasiatice ale Federaţiei Ruse şi chiar mai mult.

La finele lunii martie, publicaţia online BY24.org a difuzat o înregistrare video în care pravoslavnicul analist politic al Moscovei, Alexei Dughin, o instruieşte pe Katerina Gubareva cu privire la noile directive ale grupărilor extremiste din estul Ucrainei. Katerina Gubareva este soţia lui Pavlo Gubarev, unul dintre liderii separatiştilor din regiunea Doneţk. Gubarev a fost reţinut recent de Serviciile Secrete Ucrainene (SBU) pentru tulburări.