Ciucu, despre "Holdingul Municipal" al primăriţei Firea: "Ne întoarcem în anii ’90 la economia socialistă!"

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Florin Chirilă/Epoch Times România)

"Cu PSD chiar ne întoarcem în anii ’90 la economia de stat, socialistă!', scrie, pe Facebook, liberalul Ciprian Ciucu, comentând ideea Gabrielei Firea de a înfiinţa 19 companii de stat care să gestioneze practic mai tot ce ţine de oraş - de la asfaltat şi iluminat stradal, la promovare turistică şi dispecerizare taxi.

Gabriela Firea vrea să livreze servicii publice, pentru că mediul concurenţial e viciat (aşa a argumentat), înfiinţând... companii de stat în subordinea sa.

Companii de stat. Da, acel tip de companie controlată politic, căpuşată, supradimensionată (pe care dacă o reorganizezi/desfiinţezi creezi probleme sociale, pe care altfel nu le-ai fi avut...), genul de companie delapidată în anii ’90 de jmecherii de azi.

Da, cu PSD chiar ne întoarcem în anii ’90 la economia de stat, socialistă. Nu doar prin iniţiative de genul OUG13, ci şi prin modelul politico-administrativ pe care-l vor impune.

Evident, eu susţin că primăria nu trebuie să fie furnizor de servicii ci un reglementator eficient şi implicat. Pierderile bugetare vor fi majore... şi se vor traduce în subdezvoltare", scrie liberalul.

Postarea lui Ciprian Ciucu vine în contextul în care primarul Capitalei vrea să înfiinţeze 19 societăţi comerciale ale municipalităţii, care să presteze servicii şi să realizeze lucrări de interes public.

"În ce priveşte oportunitatea acestui demers, am constatat că s-au cheltuit în ultimii ani zeci, sute de milioane de euro din banii bucureştenilor care nu s-au regăsit în sporirea confortului bucureştenilor. Avem, din păcate, o capitală sufocată de trafic, cu străzi pline de gropi, cu prea puţine parcări faţă de necesar, cu obiective turistice nepromovate. Din ignoranţă sau rea- voinţă, serviciile publice municipale nu au fost niciodată delegate în condiţiile legii, principala consecinţă a acestui fapt fiind aceea că Primăria nu are pârghiile necesare pentru a interveni prompt atunci când aceste servicii sunt prestate necorespunzător.

În ultimele 8 luni de la schimbarea Administraţiei în Bucureşti, s-a conturat o imagine de ansamblu asupra problemelor care determină întârzieri sau blocaje în derularea marilor proiecte de investiţii şi funcţionarea necorespunzătoare a serviciilor publice, iar printre principalele cauze identificate se numără inadecvarea structurii administrative la exigenţele actuale ale societăţii. Toate aceste societăţi comerciale vor alcătui un Holding Municipal, Bucureşti - Capitală Europeană, după un model brevetat cu succes şi în alte capitale europene, cum ar fi Paris, Madrid, Viena, Praga, Lisabona etc.", a declarat astăzi primarul general Gabriela Firea, citat de Hotnews, la începutul şedinţei de Consiliu General în care această hotărâre urmează să fie supusă la vot.