Interzicerea fumatului în spaţii publice reduce naşterile premature, dovedeşte un studiu
alte articole
Un studiu realizat recent în Flandra, Belgia, de Universitatea Hasselt a dovedit că interzicerea fumatului în spaţii publice contribuie la reducerea naşterilor premature. O naştere prematură este definită ca o naştere înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Studiul publicat pe site-ul British Medical Journal a analizat peste 606.877 naşteri între 2002 şi 2011.
Cercetarea s-a axat pe impactul legislaţiei antifumat introdusă în trei faze în Belgia. Prima interdicţie a avut loc în ianuarie 2006, referindu-se la locurile publice şi locurile de muncă. Apoi, în 2007, interdicţia a inclus şi restaurantele şi în cele din urmă, în ianuarie 2010, s-a extins la barurile care servesc mâncare. Toţi copiii născuţi vii în săptămânile a 24-a şi a 44-a de sarcină au fost incluşi în studiu.
Autorii studiului susţin: "Am descoperit o reducere a riscului de naştere prematură după introducerea fiecărei etape a interdicţiei privind fumatul. Nicio tendinţă de scădere nu a fost evidentă în anii sau lunile dinaintea acestor interdicţii. Am observat o schimbare radicală a riscului de naştere prematură spontană de -3,13% pe 1 ianuarie 2007, precum şi o schimbare anuală de -2,65% după 1 ianuarie 2010. Aceste modificări nu au putut fi explicate prin factori personali, factori de timp sau factori de populaţie ... "
"Studiul nostru arată un model consistent de reducere a riscului de naştere prematură strâns legat de intervenţiile succesive pentru a limita fumatul. Această constatare nu este definitivă, dar susţine ideea că interzicerea fumatului are beneficii asupra sănătăţii încă de la începutul vieţii. "Reducerea naşterilor premature corespunde celor trei etape ale interdicţiei. Per total aceasta reprezintă o scădere de şase nou-născuţi prematuri la fiecare 1.000 de naşteri.
Este bine cunoscut faptul că fumatul sau fumul pasiv are efecte negative asupra femeilor gravide şi copilului nenăscut, cum ar fi greutate redusă la naştere şi perioade mai scurte de sarcină. Dar efectele unei interdicţii asupra fumatului în locuri publice nu au fost cunoscute până acum.
Interdicţiile privind fumatul au şi efecte semnificative asupra societăţii. Reuters a raportat că "Un studiu din Anglia publicat luna trecută a constatat că introducerea unor interdicţii privind fumatul acolo a dus la scăderea rapidă şi dramatică a numărului de copii internaţi în spital din cauza unor atacuri de astm. O cercetare publicată în anul 2009 a constatat, de asemenea, că interdicţia privind fumatul în locurile publice din Anglia a dus la o scădere rapidă şi semnificativă a numărului de atacuri de cord, Serviciul Naţional de Sănătate economisind 8,4 milioane de lire sterline (13,1 milioane de dolari) în primul an."
Câteva informaţii cu privire la fumat
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide deja în jur de 6 milioane de persoane pe an, la nivel mondial. Până în 2030, dacă tendinţele actuale continuă, OMS prezice că fumatul ar putea ucide 8 milioane de oameni pe an.
Peste 25% din totalul deceselor din SUA sunt atribuite fumatului. În toată lumea, peste 600.000 de nefumători mor în fiecare an din cauza expunerii la fumatul pasiv. Aproape o treime dintre aceste victime sunt copii. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice, inclusiv 250 care sunt cunoscute a fi dăunătoare pentru sănătatea umană şi mai mult de 50 de agenţi carcinogeni cunoscuţi. O persoană moare din cauza fumatului la fiecare 8 secunde.